Избори у Косовској Митровици

Kutija-t2
Грађани Косовске Митровице гласају данас на поновљеним локалним изборима у три изборна центра у том граду. Право гласа има око 23.000 грађана.
Поновљени избори протичу уз невиђене мере обезбеђења. Поред припадника Кфора, косовске полиције и Еулекса, ту су и припадници Цивилне заштите. ОЕБС је стигао рано јутрос са бирачким материјалом.
Члан Централне изборне комисије Косова Ненад Рикало рекао је да није било проблема приликом отварања бирачких места и да су се појавили сви чланови бирачких одбора.
Репортер РТС-а јавља да кандиндат за градоначелника Крстимир Пантић из Грађанске иницијативе „Српска“ није могао да гласа о основној школи „Свети Сава“ јер није био на списку, затим је отишао у Техничку школу, међутим пошто ни тамо није на списку отишао је у Медицинску школу.
Носилац листе „Српска“ Данијела Вујичић указала је на неисправност бирачких спискова, истакавши да су представници „Српске“ на то упозоравали и приликом првог круга гласања.
„Бирачки спискови нису урађени онако како треба, нити је испоштована процедура и на то смо указивали раније и бирачи ће имати проблем, јер ће морати да шетају од једног до другог бирачког места“, казала је Вујичићева.
Избори се понављају због инцидената 3. новембра, када је око 17 часова гласање прекинуто, након што је група маскираних људи упала на бирачка места и разбила гласачке кутије.
У три бирачка центра у северној Косовској Митровици, где се избори понављају, има укупно 27 бирачких места на којима право гласа има око 23.000 грађана.
Грађани северне Косовске Митровице бирају одборнике за локални парламента, као и за градоначелника између пет кандидата.
Кандидати за градоначелника су Крстимир Пантић из Грађанске иницијативе „Српска“ коју подржава Влада Србије, Оливер Ивановић из Грађанске иницијативе „Слобода демократија, правда“, Агим Дева из Демократског савеза Косова, чији је лидер косовски премијер Хашим Тачи.
Кандидати за градоначелника Косовске Митровице су и Адријана Хоџић, директорка канцеларије Владе Косова за северну Митовицу, и Димитрије Јањићијевић из Самосталне либералне странке.