Извештај о Сирији пред Саветом безбедности

SB-t
Пред Саветом безбедности данас ће се наћи извештај стручњака УН о употреби хемијског оружја. Дипломате кажу да ће се у извештају јасно идентификовати починиoц, те даће они који подржавају председника Сирије морати да докажу његову невиност.Тај извештај би могао да повећа притисак на председника Башара ел Асада.
Генерални секретар УН је у петак изјавио да извештај стручњака УН „претеже ка закључку“ да јесте било употребе хемијског оружја у нападу 21. августа код Дамаска, од чега је, према подацима Вашингтона, погинуло 1.400 људи, али се у извештају стручњака одговорност за то не приписује директно сиријском режиму.
Задатак стручњака УН није ни било утврђивање кривца, већ само потврђивање постојања хемијског напада, али западне силе сматрају да је кривац могао бити само режим Башара ел Асада.
Дипломате кажу да ће детаљи на основу чињеница из Сирије, у извештају јасно идентификовати починиоца, те ће они који подржавају председника Сирије морати да докажу његову невиност.
„Русија, САД, сви табори, врше притисак на садржину извештаја“, рекао је један званичник УН за АФП, говорећи под условом да му се не објави име. „Канцеларија Бан Кимуна одмерава сваку реч. Треба да се укаже колико је напад био озбиљан, треба подржати и руско-америчку иницијативу“, рекао је тај званичник.