Или државна политика или смене

Ivica-Dacic-tv
Сви функционери у државним органима који на Косову и Метохији воде политику супротну владиној, биће смењени, поручио премијер Ивица Дачић. Има места за договор, каже заменик шефа Канцеларије за КиМ Крстимир Пантић.„Или ћете водити политику усклађену са државном, или очекујте смене“, поручује премијер представницима Срба у јужној покрајини, уочи коначне одлуке о учешћу на локалним косовским изборима 3. новембра.
Србија инсистира на учешћу на тим изборима јер, појашњава премијер, из њих проистиче Заједница српских општина.
„Нико не може да обавља државне функције у држави Србији а да води политику супротно политици Владе. То значи да ће уследити промене на КиМ у државним органима у којима се налазе они који воде супротну политику. Да ли је нормално да неко сада неко буде на функцијама у државним органима а да води политику која је супротна држави“, каже Дачић.
Да ли се ова изјава односи на председнике општина на северу Косова, премијер није прецизирао. Подсетимо, пре неколико дана представници четири општине на северу Косова закључили су да је излазак на изборе за њих неприхватљив, али о томе тек треба да се изјасне скупштине општина.
Ипак, некима је истекао мандат, па Влада има могућност да уведе привремену управу. Ништа одређенији није ни Крстимир Пантић, заменик директора владине Канцеларије за КиМ, који наводи да Влада има законске механизме да спроведе своју политику на КиМ.
„Не постоји пример у уређеним државама да функционери које поставља Влада раде супротно одлукама те исте Владе а да због таквог односа не сносе одговорност. Сви функционери који се не слажу са одлукама Владе и не желе да учествују у спровођењу државне политике могу да поднесу оставке на своје функције или да очекују смене“, саопштава Пантић.
Пантић је уверен да још увек има места за договор и заједничко деловање.
Простор за договор отвара се већ у уторак. Председник Србије састаће се са представницима Срба са југа Косова и Метохије.