Исти рођендан, различите судбине

Bebe-t
На исти дан кад и принц Џон од Кембриџа у Великој Британији рођено је око 2.000 беба а у свету око 360.000. Осим заједничког рођендана, те бебе неће имати много сличности са престоонаследником Британије, јер су рођене у различитим материјалним и политичким условима.За светске медије прошлог понедељка није било дилеме, вест над вестима била је рођење британске краљевске бебе. Тог дана у Великој Британији родило се још око 2.000 беба, а широм света око 360.000. Осим што ће рођендан прослављати кад и принц Џорџ од Кембриџа, мало шта им је слично са краљевским светом.Судбина краљевске бебе рођене у Лондону 22. јула у 16 часова и 24 минута, одређена је без обзира на положај звезда тог тренутка. Једног дана сешће на британски трон. Његово рођење славило се широм света и обасипан је поклонима, који се прослеђују британским хуманитарним организацијама.
„Добили смо великодушне поклоне као што су ручно рађена колевка из Пољске и намештај за дечју собу из Словеније“, каже директорка дечијих домова Мелани Чоу.
Истог минута кад и принц Џорџ у свету се родило око 250 беба. Таимаја је одмах по рођењу добила легитимацију избеглице, рођена је у кампу у Јордану где су њени родитељи стигли бежећи из Сирије.
„Једног дана ћу је замолити да нам опрости што смо је донели на свет у таквој ситуацији“, каже Таимајина мајка Вала ел Калеш.
Живот у једнособном стану у кенијској престоници Најробију, далеко је од живота у лондонској палати, али су једној беби родитељи дали име Александар по средњем имену британског принца.
У Порт-о-Принсу, на Хаитију, још неопорављеном од земљотреса пре три године, у стану без струје, родио се Оскар.
„Рођени су истог дана, али неће живети на исти начин, зато што смо ми Хаићани“, каже оскаров отац Стивен Арицен.
Породица још безимене индијске девојчице живи од месечне зараде од 100 долара, а кинеској вршњакињи британског принца родитељи ће моћи више да пруже материјално, али не и брата или сестру због политике једног детета.
Иако ниједна од ових беба није рођена са сребрном кашиком у устима, што би рекли Енглези, једног дана ће уз добро здравље, сазнати да су најбоље ствари у животу бесплатне.