И мере штедње, и реформе

3212023_stednja-t
Смањење плата и пензија неизбежно, сагласни су економисти. Изазов ће, кажу, бити смањење субвенција јавним предузећима. Насупрот економистима, синдикати су против смањења примања.
Плате у јавном сектору и пензије мање од 25.000 динара остају непромењене, а већа примања биће смањена највероватније од октобра. То је само део пакета мера штедње које најављује премијер, а које би, пред посланицима, требало да се нађу следеће недеље у ребалансу буџета. Прецизну рачуницу како ће се штедети, министар финансија најављује за који дан.
Србији не прети банкрот, пара има до априла, али мора да се штеди, каже премијер Александар Вучић.
„Мислим да ово јесте нахрабрији политички потез у српској историји, потез који треба да доведе до оздрављења наше државе, потез који не мора ником да се свиди, али потез који ће да значи наормалну Србију за две до три године“, рекао је Вучић.
На милион и 38 хиљада пензионера и 113.000 запослених у јавном сектору – који примају до 25.000 динара месечно, најављене мере се не односе. Осталима следи смањење, али тако да им плата или пензија не падну испод 25.000 динара.За плате је рачуница следећа – од садашњег износа одузмите 10 одсто. То значи да би плате од 26.000 и 27.000 биле смањене на 25.000 динара, а плата од 50.000 на 45.000 динара, она од 100.000 на 90.000. Онима који имају веће плате, износ преко 100.000, вероватно ће се умањивати 20 одсто.
Рачуница за пензије – од износа садашње пензије одузмете 25.000, а разлику умањите за 22 одсто. Тако ће на пример пензија од 26.000 бити мања 220 динара од 27.000 за 440 динара, пензија од 30.000 се смањује 1.100 динара, а од 100.000 за 15.000 до 16.000 динара.
Од смањења плата и пензија држава очекује уштеду од 400 милиона евра у 2015. години.Министар рада Александар Вулин каже да нико није срећан што ће му плата бити мања или што ће његовим родитељима бити смањена пензија, али није било алтернативе.
Да нам се не би десило да као Грци морамо да смањујемо пензије 60 одсто, Србија мора да подржи мере Владе, поручује лидер Јединствене Србије Драган Марковић.
Да је штедња неопходна, кажу и у ПУПС-у. Демократска странка апелује да се не смањују плате и пензије и предлаже да се додатно опорезују милионери.
„Пружам руку сарадње Влади да заједнички припремимо програм мера који ће обухватити, уместо смањивања плата и пензија – прогресивно опорезивање“, каже лидер ДС-а Бојан Пајтић.
Од економиста Влади стиже подршка. Фискални савет сматра да и плате и пензије треба смањити по 15 одсто јер се, у противном, кажу, неће уштедети довољно. Овако, уз мање смањење, мораће да се повећа порез, каже и професор Милојко Арсић.
„Требало је проширити проценат оних на које се односе уштеде и то је основни недостатак овог програма. То значи да ће морати да се повећа ПДВ, и то знатније“, истиче Арсић.Драган Ђуричин из Савеза економиста Србије сматра да је мера социјално добро избалансирана без обзира на то што је непријатна за свакога, али је ускладу са реалним могућностима земље.
Насупрот економистима, синдикати су против смањења примања. Мере личе на заустављање крварења, а не лечење, кажу у Синдикату „Независност“, а у Самосталном – да мере воде у рецесију.
„Плате од 20.000 или 40.000 динара не дају могућност да преживе људи“, каже Зоран Михајловић из Савеза самосталних синдиката Србије.
Привредна комора Србије подржава Владине мере и залаже се за целовите реформе које воде стварању бољих услова за пословање и инвестиције.
„Оног тренутка када добијемо ефикасну јавну управу, државну администрацију, јавна предузећа која нису на терету привреде, већ у њеној функцији, доћи ћемо до првих ефеката који ће покренути Србију“, каже Милан Петровић из Српске асоцијације менаџера.
Сарадник Бечког економског института Владимир Глигоров оцењује да ће од смањења плата и пензија већи изазов бити да се смање субвенције јавним предузећима.
Уз смањење сиве економије и отпуштање вишка администрације, у Влади очекују да следеће године уштеде 700 милиона евра. Динар, који најпре реагује на све промене, наставља да јача. У петак ће се један евро куповати за 118,33 динара.