Како до јефтинијег горива

Derivati-v-t
Гориво на српском тржишту европског квалитета, тврде нафташи. Надлежни од њих траже и квалитетније и јефтиније деривате. Министарство енергетике ускоро ће обелоданити Правилник о већем коришћењу био-горива, што је, како кажу, први корак ка снижењу цена.Генерални директор НИС-а Кирил Кравченко каже да је та компаније крајем прошле године од Европске комисије добила сертификат за све врсте горива.
„Гориво је у складу са европским стандардима квалитета и захтевима евро 5“, каже Кравченко.
Возачи кажу да још нису потпуно задовољни квалитетом горива. Jедни кажу да виде побољшање, а други да разлику не примећују.
При крају су залихе дизела Д2 и бензина европремијум од 95 октана. Од августа их више неће бити на тржишту.
НИС ће производити ново гориво – гасно уље, замену за Д2, намењено искључиво приоритетима: за пољопривредне и индустријске машине, војску, железницу и бродарство.
Помоћник министра енергетике Петар Станојевић објашњава да ће контролисати тако што ће возачи при куповини морати да дају саобраћајну дозволу.
Квалитетније гориво аутоматски значи и више цене. Евродизел је до пет динара скупљи од Д2.
Министарство енергетике, међутим, тражи појефтињење деривата. Ускоро ће обелоданити Правилник о већем коришћењу био-горива, што је, наводе, први корак ка снижењу цена.
Министарка енергетике, развоја и заштите животне средине Зорана Михајловић објашњава да цена може да буде нижа, јер се акциза не обрачунава на био-гориво које се умеша у основни дериват.
„То се већ ради и у другим државама. И наравно увек молба НИС-у је да снизи своје трошкове рафинериске прераде, јер тим снижењем цена деривата одмах може да буде нижа“, каже Михајловићева.
До краја маја Влада би требало да усвоји и правилнике о надзору и маркирању горива. То значи да ће и наша земља имати контролу нефтних деривата по потпуно европским нормама.