Како повећати број донора органа

Transplantacija-v-t
Међународна конференција о дијализи и традиционална национална школа дијализе одржани у Нишу. Српски стручњаци разменили искуства са колегама из европских земаља, у којима су донорство органа и траснплантација на знатно вишем нивоу.У Нишу је одржана Међународна конференција о дијализи и традиционална национална школа дијализе, на којој су наши стручњаци разменили искуства са колегама из европских земаља, где су донорство органа и траснплантација на завидном нивоу.Добра дијализа је корак до успешне транпланатције, кажу стручњаци, а Србија је на правом путу да се повећањем броја донора, приближи земљама региона.
Марина Радуловић је због изненадне болести бубрега са 19 година почела дијализу. Са 24 урађена јој је транспланатција у којој је од непознатог донора добила здрав бубрег.
Она каже да више не мора да проводи сваки други дан по четири сата на дијализи, већ сада може да живи слободно.
У Србији тек сваки пети пацијент са дијализе може да се нада новом органу, док у другим европским земљама половина пацијената са дијализе иде на трансплантацију.
Многи се тешко одлучују да прођу посебну припрему за трансплантацију, пошто је органа и даље недовољно.
Председница Удружења нефролога Србије проф. др Нада Димковић оцењује да би интересовање пацијената за припрему и присуство на листи за трансплантацију било знатно веће уколико би постојао програм по коме би се радио велики број трансплантација.
Руководилац Националне школе дијализе проф. др Видојко Ђорђевић истиче значај повезивања центара за дијализу и трансплантацију у целој Србији, јер су заједнички рад и размена органа потребни да би програм могао да успе.
Са три нивоа координације у систему трансплантације, државном, регионалном и локалном, Шпанија је у тој обалсти највише постигла.
Јорго Каната Андиа из Истраживачког универзитета у Овиједу каже да скоро 80 одсто испитаних људи пристаје да донира органе својих најближих.
Напомиње да све здравствене установе имају обучене тимове за разговор које чине један лекар и једна сестра и истиче да је поверење најважније, а да се свест људи мења корак по корак.
Од 14 донора на милион становника 1989. године, број давалаца органа сада је у Шпанији порастао два и по пута.