Конкретан напредак у дијалогу

Brisel-t1
Током дијалога Београда и Приштине на високом нивоу постигнут конкретан напредак и сагласност о многим питањима, саопштила висока представница ЕУ Кетрин Ештон. Напредак постигнут у областима правосуђа, полиције и локалних избора, рекла је Ештонова и истакла да ће о томе обавестити државе чланице ЕУ.Висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон саопштила је јутрос да је током дијалога Београда и Приштине на високом нивоу постигнут конкретан напредак и сагласност о многим питањима, укључујући правосуђе, полицију и локалне изборе и да ће о томе обавестити државе чланице ЕУ.Ештонова је на радној вечери, која је почела синоћ и трајала скоро шест сати, разговарала са председником Владе Србије Ивицом Дачићем, првим потпредседником Александром Вучићем и косовским премијером Хашимом Тачијем.
„Урадили смо добар посао и постигли конкретан напредак“, поручила је Ештон у писаном саопштењу и додала да ће о детаљима обавестити државе чланице ЕУ, уочи министарског савета у Луксембургу следеће недеље.
Кетрин Ештон је одала признање Ивицу Дачићу и Хашиму Тачију због одлучности и напорног рада.
„Предузети су конкретни кораци према јасном и одрживом побољшању односа између две стране“, саопштила је портпаролка Ештонове Маја Коцијанчич.
Делегацију Београда предводили су премијер Ивица Дачић и вицепремијер Александар Вучић, који нису коментарисали исход ове рунде дијалога.
Хашим Тачи је након разговора изјавио да је дошло до приближавања ставова две стране, али не и коначног договора.
Две стране нису успеле да се усагласе око два кључна питања – струје и телекомуникација.
Састанак је завршен свега неколико часова пре него што ће Ештонова и комесар ЕУ за проширење Штефан Филе земљама чланицама ЕУ упутити писмо о напретку у спровођењу споразума и унутрашњим реформама у Србији.
Технички дијалог по радним групама наставља се данас, а нови сусрет Дачића и Тачија најављен је за 8. јул.