Контрола хране од њиве до трпезе

Hrana-t
Све земље чланице ЕУ мораће да појачају мере контроле хране, јер је на тржишту све више фалсификата и неисправне робе, најављују у Бриселу. Уводе се и приватне фирме за контролу производа.Шест месеци након што је Европу потресла афера са коњским месом које је представљано као говеђе, шпанска полиција је у ланцу продавница запленила велику количину кавијара из Кине који је био скуп и лепо упакован као руски кавијар.
Догађај потврђује статистике европске полиције Европола да се фалсификати хране на тржишту Уније појављују десет пута чешће него пре избијања светске кризе. Све чешће са трагичним последицама.
Расел Бинел из службе инспекције јужног Лондона каже да је било случајева тровања метилом из вотке и најчешће су проблем алкохолна пића.
„Код њих људи осете можда по укусу осете да нешто није у реду али тад је већ касно. Само стручњаци могу да виде да је, на пример, на две флаше наизглед истог шампањца једна етикета квалитетнија, сјајна, са дубоко утиснутим златним словима а друга је лошије израде“, каже Бинел.
Скандал са коњским месом показао је да Европљани више не могу да буду сасвим сигурни да их прописи Уније о сигурности хране увек штите.
„Ја тим скандалом нисам био много изненађен. Нисам, наравно, знао да ће употребити коњско месо али мешање меса је честа врста преваре свуда у свету. Имате чак и екстремне случајеве у неким азијским земљама где је откривано да су мешали месо пацова“, каже Мичел Вајнберг, приватни инспектор хране.
Многе чланице Уније у условима штедње не могу да ангажују додатне инспекцијске службе па су велики ланци продавница који не желе да буду умешани у скандале почели да ангажују приватне фирме за проверу производа којима органи Европске уније издају дозволе за рад.
„Владама је тешко да обезбеде ресурсе који би прегледали робу и на граници и касније када се слободно креће по целој Унији. Ту наступају приватни инспектори којих ће бити све више“, каже Мичел Вајнберг.
Приватни инспектори чак одлазе у земље из којих се увозе састојци прехрамбених производа и тако примењују препоруку Уније да дистрибутери проверавају читав ланац производње, од њиве до трпезе.