Космет, струја једно од отворених питања

Dalekovodi-tv
Енергетика је једна од кључних тачака бриселског споразума, а Београд и Приштина треба да пронађу решења која ће обезбедити стабилно снабдевање струјом на Космету. Предлог Србије јесте да ЕПС настави снабдевање севера Косова до краја 2014. године.Београд и Приштина требало би у дијалогу да нађу решења која ће обезбедити дугорочну стабилност снабдевања свих потрошача струјом на Косову и Метохији. За сада, Београд контролише и транзит струје у јужној покрајини, док Приштина оспорава то право.Систем преноса струје за целу Србију, укључујући и Косово и Метохију, још функционише јединствено, а контролише га Електромрежа Србије и то, како кажу у ЕМС-у, по правилима Европске асоцијације оператора преносних система, чији је пуноправни члан.
Милош Младеновић из ЕМС-а каже да Електромрежа Србије обезбеђује сигуран и поуздан рад електроенергетског система.
„ЕМС се бави и организовањем тржишта и обезбеђивањем транзита и комплетним процесом управљања загушењима укључујући ту и аукције прекограничних капацитета, за комплетну област Србије укључујући и Косово и Метохију“, објашњава Младеновић.
Србија има осам граница са суседним операторима преносног система, каже Младеновић и додаје да као таква представља природни центар региона југоисточне Европе преко кога иде и највећи део транзита за снабдевање осталих земаља.
Међу отвореним питањема бриселских преговора је и снабдевање струјом дела северног Космета. Због вишечасовних рестрикција, по одлуци Владе Србије, октобра 2009. године, прекинуто је напајање струјом из система Косовске електроенергетске корпорације.
Потрошачи из тог подручја још добијају струју из ЕПС-ове хидроелектране Газиводе и преко далековода из правца Новог Пазара.
„Та одлука Владе Србије била је у ствари условљена том претећом хуманитарном катастрофом, јер је то био зимски период када је било веома хладно. И због тога је донета та одлука да се сигурност снабдевања обезбеди“, рекао је Младеновић.
Министарка енергетике Зорана Михајловић каже да у разговорима са Приштином желе да нађу најбоље решења за поуздан рад електроенергетског система на северу Косова.
„Оно што јесте интерес Србије, о чему смо такође разговарали, то је формирање једног новог предузећа који ће бити јавни снабдевач, а под ингеренцијом општина на северу Косова и које ће се бавити снабдевањем управо севера Косова“, рекла је Михајловићева.
Док то предузеће не буде формирано, предлог Србије јесте да ЕПС настави снабдевање севера Косова до 1. јануара 2015. године, нагласила је министарка енергетике.
Михајловићева истиче и да је неопходано да предузећа Електромрежа Србије и Косовски опертер преносног система потпишу техничи спорзум као и да се омогући да лиценце за снабдевање струјом издају и српска и косовска Агенција за енергетику.