Косовски избори, дан одлуке

izbori t play
Рок за пријаву кандидата за председнике општина и одборничких листа за изборе на Косову истиче у среду у поноћ. На северу Косова још трају консултације око састава листа. Учешће су најавиле странке са централама у Београду.На северу Косова још трају консултације око састава изборних листа иза којих ће стајати држава.
Чини се да су отклоњене највеће препреке да локални избори буду статусно неутрални. У Влади Србије ипак чекају званичну потврду из Приштине, да гласачки листићи немају обележја државности.
Министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин рекао је да су спремне и листе и кандидати, али да материјал није спреман.
„Листе су спремне, људи су спремни, потписи су спремни, кандидати су спремни, али још увек није спреман статусно-неутралан бирачки материјал. Оног момента када то буде спремно, ми смо спремни да изађемо са именом листе, да изађемо са листама, са кандидатима, да изађемо са јединственим српским наступом на читавој територији КиМ“, рекао је Вулин.
У Приштини поручују да рок за пријаву грађанских иницијатива и политичких странака истиче у среду у поноћ.
Директор Централне изборне комисије за регистрацију странака Мирадије Маврићи каже да је све спремно.
„Све је спремно, само очекујемо субјекте да аплицирају. Већ су почели да аплицирају али то су само неки независни кандидати и грађанске иницијативе за сада“, рекао је Маврићи.
У ЦИК-у су потврдили РТС-у пријаву две српске грађанске иницијативе. Једне са централног Косова а друге из Косовског поморавља.
Док на северу Косова траје усаглашавање владајућих странака ко ће бити кандидат за председнике општина, а ко носилац листе и кандидати за одборнике, у општинама јужно од Ибра са српском већином мање више је све утаначено.
Позната су имена шест канидата за председнике општина које подржава и званични Београд. У Грачаници ће кандидат бити Бранимир Костић, кандидат у Штрпцу Иван Реџић, у Клокоту Срећко Спасић, Партесу Драган Николић, Новом Брду Светислав Ивановић и у Ранилугу Градимир Микић.
Први на листи одборника у општини Грачаница, који ће имати подршку Владе Србије, биће представник Српске напредне странке.
Начелник Косовског округа Владета Јанковић очекује да се на изборима појаве и коалициони партнери СНС-а и СПС-а.
„Поред окоснице коју ће да чини СНС са СПС-ом, ту су још и наши коалициони партнери, како СНС-а, као што су рецимо Нова Србија, тако и Јединствена Србија и ПУПС“, рекао је Јанковић.
Поред владајућих странака, на локалним изборима 3. новембра учешће је најавила и Демократска странка. У свим општинама са српском већином учествоваће и Самостална либерална странка и још по нека грађанска иницијатива.