Крајишник на слободи

Krajisnik ttt
Хашком осуђенику и првом председнику Народне скупштине Републике Српске Момчилу Крајишнику биће организован дочек на градском централном тргу у Палама. Крајишник је одслужио две трећине казне од 20 година због етничког чишћења несрпског становништва током рата у БиХ.Крајишник ће бити пуштен из британског затвора где је одслужио две трећине казне по пресуди Хашког трибунала који га је осудио на 20 година затвора због етничког чишћења несрпског становништва током рата у БиХ.
Свечани дочек Крајишника на Палама, где живи његова породица, организује Општински одбор Српске демократске странке (СДС), а у том граду постављени су и билборди који грађане позивају да присуствују „свечаном дочеку“ Крајишника.
Начелник Пала и председник локалног СДС-а Миодраг Ковачевић рекао је да је Крајишник „тамновао због РС“ и да је због тога заслужио да „читава РС у петак буде на Палама“.
„Одлучили смо се на организовање дочека, јер ценимо заслуге свих који су учествовали у стварању Републике“, казао је Ковачевић.
Лидер СДС-а Младен Босић раније је рекао да су врата те странке отворена за Крајишника, али да ће он сам одлучити да ли ће се по повратку у РС и изласку на слободу поново политички ангажовати.
Председник Уније студената РС Предраг Говедарица позвао је све студенте из РС да присуствују свечаном дочеку Крајишника на Палама, наводећи да је Крајишник „био иницијатор оснивања Универзитета у Источном, тада српском Сарајеву“.
Најављено је да ће Крајишник из Београда на Пале бити превезен хеликоптером Владе РС.
Крајишник је у затвору провео више од 13 година, од хапшења 3. априла 2000. Жалбено веће Хашког трибунала у марту 2009. правоснажно је осудило Крајишника на 20 година затвора због злочина над Муслиманима и Хрватима у БиХ 1992. године.
Крајишник је осуђен за депортације, присилно премештање и, делимично, прогон несрба у БиХ, 1992. док је био председник Скупштине Републике Српске.
Трибунал је тада преиначио првостепену пресуду, изречену у септембру 2006. године, којом је Крајишник био осуђен на 27 година затвора.