Крај гомилању функција?

3154407_fotelje-v-t2
Поједини функционери имају не двоструке, него и седмоструке функције, а и плате и све то о трошку пореских обвезника. Међутим, после позива страначких лидера, гомилање функција можда и замени гомила оставки. Ногу је повукао СНС.
Стара је прича да политичари у Србији обављају више функција. Неке од њих – по аутоматизму. Ново је што су сада и премијер и први потпредседник владе поручили својим страначким колегама да се под хитно определе само за једну плаћену функцију.Игор Бечић из СНС- а каже да ће поднети оставку на место управног одбора информатике.
Има још напредњака који најављују да ће поднети оставке. Дејан Ђурђевић збраја пет функција и четири плате. Месечно инкасира више од 450.000 динара. Али о томе неће да говори за РТС.
„Сви функционери странке треба да дају својим примером одговор на захтев Вучића и сигурно да ћу ја поднети оставку, иако она није дошла политичком линијом“, навео је Бечић.
Чим је већински партнер у власти поручио „стоп дуплилм функцијама“ – Ивица Дачић издао је исту команду. Нажалост није било доступних да нам потврде у којој мери ће га слушати.
Душан Бајатовић има четири функције – прима месечно више од два милиона динара. Тренд владајућих партија није интересантан опозицији.
Александра Јерков из ДС-а каже да нико из Демократске странке не крши закон.
Како сада ствари стоје, кад бисмо поређали фотеље свих функционера, и оних који су функције напустили, али их и даље плаћамо, ређали бисмо од Београда до Младеновца.
Да поређамо њихове плате, свакако бисмо рачунали са девет цифара. Са тачном бројком не можемо да се суочимо јер нема података. Података нема ни о броју политичара који седе на више удобних столица.
А Србија, на папиру, има и регистар запослених у државној служби и регистар функционера у Агенцији за борбу против корупције. Ни једна ни друга институција нису израчунале број вишеструких фотељаша. Агенција која одобрава дупле функције ове године добила је више од сто захтева. Просечно одбије четвртину. Предлажу ново законско решење.
Владан Јоксимовић из Агенције за борбу против корупције рекао је да је правило да буде једна функција и од тог правила да буду два изузетка – непосредни избор и законом прописана функција.
Прошле године није прошао предлог да се функционерима дозволи да обављају колико год функција желе. Али да за то примају једну плату.
„Наш предлог да се укине накнада за те друге функције је био одговор на жалбе функционера да не желе да примају накнаде али морају“, каже Златко Минић из „Транспарентности Србија“.
До Агенције за борбу против корупције, за сада, не стижу информације о првим поднетим оставкама.