"Ласта" поново лети

Lasta-T
После вишемесечне паузе, школски авион Ласта поново лети. Авиони Ласта приземљени су од 2012. године када је у удесу тог авиона погинуо мајор Техничко-опитног центра Горан Савић а повређен потпуковник Томислав Бећаговић.Прототип домаћег школског авиона Ласта (В-54) обавио је први пробни лет након више од седам месеци, колико су авиони тог типа били приземљени.Портпарол Министарства одбране мајор Јован Кривокапић рекао је агенцији Бета да је техничка проба у лету обављена на аеродрому Батајница.
„Лет је трајао око 45 минута и том приликом задовољени су сви проверавани параметри. Након успешно реализоване техничке пробе, у наредном периоду ће бити настављена летна испитивања и реализација програма опремања Војске Србије овим авионом“, рекао је Кривокапић.
Авиони Ласта приземљени су од септембра 2012. године када је у удесу тог авиона погинуо мајор Техничко-опитног центра Горан Савић а повређен потпуковник Томислав Бећаговић.
Истрага тог удеса утврдила је да се тај авион срушио због заглављивања команди које су летелицу учиниле неуправљивом, због чега су наложене контрукционе измене на свим до сада произведеним авионима, као и на онима чија је израда у току.
Како наводи специјализовани ваздухопловни сајт Тангосикс, стручњаци панчевачке фабрике авиона „Утва“ и Војнотехничког института из Жаркова отпутовали су у Ирак где ће у Тикриту обавити потребне радове на ирачким примерцима тог авиона.
Војска Ирака наручила је 20 авиона типа Ласта, док је Војска Србије наручила 15 летелица, као и два прототипа који су коришћени за испитивање.