Лето врелих цена?

Pijaca-v-t
Поскупљење струје од 11 одсто вероватно ће донети и раст цена прехрамбених производа. Иако у НБС истичу да повећање цене електричне енергије неће изазвати ценовни шок, удружења потрошача и стручњаци подсећају на ранија искуства када су трговци при самој најави раста цена струје кориговали своје ценовнике.И вреле темепратуре и вреле цене сезонског воћа и поврћа – ове године на зеленим пијацама, нема уобичајеног снижења цена, напротив, веће су него прошле године.
Купује се по по пола килограма, килограм. Воће килограм, остало двеста, триста грама меса, јер је неки грађани имају пензије од свега девет хиљада динара.
Појефтињење сезонског воћа и поврћа очекује се тек за пола месеца, али тада следи нови шок- већа цена струје.
Председник Савета гувернера НБС Небојша Савић каже да је повећеање цене електричне енергије директно дејство, док секундарно настаје наредног месеца.
„То је преношење таласа поскупљења на остале производе. Ја бих рекао да су неки већ повећали цене и очејујем да ће дејство тржишних елемената, односно рекације купаца на поскупљење. Куповна моћ грађана је ниска, а видећемо како ће бити у наредном периоду“, каже Савић
Стручњаци ипак нису толики оптимисти, јер подсећају да на храну трошимо скоро половину кућног буџета, што трговци итетако добро знају.
Саветник председника Привредне коморе Србије Милан Простран истиче да свако померање параметара који утичу на цене, па и поскупљење еклектричне енергије, има утицај на раст цена од један до три одсто.
„То не изгледа превише, али утиче, пре свега на индустрију, код оних који имају континуирану потрошњу струје, као што су пекаре, хладњаче, кланице и млекаре“, упозорава Простран.
Зоран Николић из Националне организације потрошача, очекује повећање цена у истом проценту у којем је поскупела струја, иако то поскупљење не учествује у толиким трошковима сваке производне или трговинске фирме.
Ако је за утеху, ове године би, након дугог низа неславних рекорда са двоцифреном инфлацијом, раст цена у Србији требало да буде највише шест одсто, уколико не буде предвиђених оклоности – попут раста цене енергената