"Лидл" чека на велико отварање

LIDL-v-t
План немачког трговинског ланца „Лидл“ је да у Србији у исто време отвори бар 15 радњи. Локације су обезбеђене у Београду, Новом Саду, Суботици, Ваљеву и Смедереву. У Хрватској „Лидл“ има 88 објеката, а потрошачи хвале цене и квалитет производа.„Лидл“ планира да за почетак у Србији отвори бар 15 радњи. Зато дуже од две године растиње буја на Лидловој парцели у Зрењанину. Челнике града то не брине, јер имају чврст договор.
Градоначелник Иван Бошњак је уверен да ће се симултано отворити „Лидлови“ објекти широм Србије. „У Зрењанину објекат ће бити отворен када и на осталих 14 локација широм Србије“, рекао је Бошњак.
Локације су обезбеђене у Београду, Новом Саду, Суботици, Ваљеву и Смедереву. У неким од тих градова меркају и нове.
Када ће „Лидл“ отворити врата купцима, званичне потврде нема. Оптимисти процењују следеће године. У Хрватској „Лидл“ има 88 објеката, а потрошачи хвале цене и квалитет производа.
„Лидл“ углавном продаје своју трговачку марку и због тога су производи и до 30 одсто јефтинији. Удружења потрошача брине да ли ће то, због високих цена у другим трговинама, и код нас заживети.
Горан Паповић из Удружења очекује да цене буду ниже.
„Нормално да очекујемо да производи буду куди-камо јефтинији, ако знамо да је Србија оптерећена трговинским монополом, ако знамо да је оптерећена маржама кад је у питању роба широке потрошње“, рекао је Паповић.
Професор Економског Факултета Слободан Аћимовић сматра да би било боље да је „Лидл“ у Србију дошао раније.
„Да је ‘Лидл’ дошао раније, вероватно бисмо имали већи степен конкуренције на тржишту, имали бисмо коректније односе према добављачима и много тога што сада немамо“, објашњава Аћимовић.
Иако најављују широк асортиман производа, ипак за „Лидл“ је карактеристичан ужи избор робе која се производи наменски. Шансу у свакој земљи добијају и домаћи произвођачи, ако се њихове цене и квалитет уклапају у концепт тог трговинског ланца.