Локални избори на Космету

Glasacka-kutija-t
Бирачи на Космету данас излазе на локалне изборе, а бирачка места биће отворена до 19 часова. На изборима учествују 33 српске листе. За безбедност је задужено 6.000 полицајаца, а изборе ће, осим локалних, пратити и страни посматрачи. Нека бирачка места у северној Косовској Митровици нису била отворена на време јер ни бирачке комисије ни изборни материјал нису били комплетни.
На Косову и Метохији данас се одржавају локални избори на којима ће учествовати 103 изборне листе са укупно 7.932 кандидата за одборнике, а државни врх Србије позвао је Србе да изласком на изборе подрже стварање Заједнице српских општина, односно државу Србију.Право гласа на изборима има 1.779.357 гласача који ће бирати одборнике и градоначелнике у 39 општина.
Од укупно 103 потврђене изборне листе, 38 је албанских, 33 су српске, а остало су листе независних кандидата, Бошњака, Турака, Рома, Црногораца, Хрвата, Горанаца и Ашкалија.
Изборе ће, осим локалних, пратити и страни посматрачи, међу којима и они из ЕУ, која је први пут послала посматраче на локалне изборе. Безбедност ће током изборног дана обезбеђивати 6.000 косовских полицајаца, као и припадници Еулекса и Кфора.
Гласачи ће на бирачким местима добити два гласачка листића са кандидатима за градоначелнике и одборнике.
Очекује се да резултати избора буду проглашени прелиминарно 4. новембра, а званични најкасније 6. новембра.
Истраживања невладиних организација указала су на неизвесну изборну трку, посебно за места градоначелника, па се у 80 одсто случајева очекује и други изборни круг, заказан за 1. децембар, када ће се гласати за два кандидата која су у првом кругу добила највише гласова.
Из више места у Србији обезбеђен је превоз за интерно расељене са КиМ, који имају право гласа на косовским локалним изборима.
Председник Србије Томислав Николић, премијер Ивица Дачић и вицепремијер Александар Вучић позвали су Србе да изађу на изборе и истакли да ће само велики одзив, јединствен наступ и подршка државној политици обезбедити опстанак Срба на Космету.
Изборна места отворена су од седам ујутру до 19 часова.