Мала матура између закона и апсурда

M-matura-v-t
Осмаци полажу малу матуру, која је због крађе тестова само формалност. Међутим, полагање је законски услов за завршетак основне школе. У средњим школама остало је 13.000 слободних места.На тест су дошли они који у јуну због болести нису могли да полажу, затим они који се убрзано школују или су морали на поправни, али и полазници програма Друга шанса.
Тестове полажу у оним основним школама које су за то одредиле школске управе, у зависности од броја ученика.
У Београду је од пријављених седамдесет двоје тест полагало четрдесет четворо, у Лозници четрнаесторо, у Шумадији исто толико.
Због крађе тестова у јуну, мала матура је ове године само формалност.
Директор Основне школе „Иван Горан Ковачић“ Миомир Драгаш наводи да је на „основу Закона ученик завршио основну школу уколико изађе на завршни испит и добије уверење о завршеној основној школи“.
Директор Основне школе „Трећи крагујевачки батаљон“ Слободан Живановић напомиње да има и ученика који су полагали српски језик, а остало им је да у августовском року полажу и математику.
„Колико је апсурдно, или не, то није на нама да оценимо. Деца ће је бар по нечему памтити, хајде да буде лепо и то да су завршила основну школу“, каже наставник Веро Росети.
Тест из математике матуранти полажу у уторак, после чега ће се о току августовског испита огласити и Министарство просвете.
У средњим школама остало је 13.000 слободних места. За упис у жељени профил ђаци морају да имају најмање онолико бодова колико и последњи ђак на листи у јулу.
При упису у средњу школу бодује се успех у шестом, седмом и осмом разреду.
Подсетимо, пред судом је у току процес против осумњичених за крађу тестова, а министар просвете Жарко Обрадовић поднео је оставку.