Мали: Град наставља да штеди

3285657_sinisa-mali-t
Градоначелник Београда Синиша Мали каже да ће Град наставити са политиком штедње, радионализовати финансије и укинути непотребне трошкове.
Град је успео да буџетски дефицит смањи са 20,25 на 10,03 одсто, рекао је први човек Београда и најавио да је циљ да се дефицит преполови на пет одсто.
„Следећа година ће бити тешка јер на наплату долазе кредити које је узимала претходна власт – 83 милиона евра“, рекао је Синиша Мали, гостујући у Дневнику РТС-а.
Према његовим речима, да би вратили кредите, који чине петину буџета, укинуће непотребне трошкове – репрезентацију, маркетинг, промоцију.
Мали је навео да град има 9,5 милијарди заосталих дуговања и додао да очекује да консолидација градских финансија буде завршена до краја 2015. године.
Градоначелник Београда тврди да су заузели нови приступ у планирању финансија – трошкове планирају на основу пројектоване зараде.
Синиша Мали такође тврди да је „прекинуто са јавашлуком“ у градским предузећима и да се први резултати већ виде.
Као пример, навео је ЈП „Ада Циганлија“ и ЈКП „Погребне услуге“, која више Град не субвенциониш.
„Желимо наредне године још да смањимо број предузећа која субвенционишемо“, рекао је Мали.
Признаје да су проблеми у Градском саобраћајном предузећу (ГСП) велики, а као значај корак ка рационализацији у том предузећу наводи бројање путника, које би требало да да праву слику о потребама за превозом у граду.
Градоначелник Београда је негирао наводе опоцизије да је ребалансом повећана маса за плате за један одсто, прецизирајући да су „плате у градској управи смањене за 3,7 одсто“.