Машински факултет поново у моди

Masinski-t
Више кандидата него слободних места је, после дужег времена, било ове године на Машинском факултету у Београду. Без посла је тренутно око 900 инжењера, што је мање него претходних година.На студијама је све више девојака, а настава се обавља и на српском и на енглеском језику. Тренутно је 65 странаца, а још стотину би требало да им се придружи током новембра.
Сарадник у настави Машинског факултета Кристина Влајковић каже да се доста води рачуна о студентима, који су максимално повлашћени на том факултету.
„Мислим да имају сјајне услове да буду сјајни инжењери и надам се да ће генерације које ми одшколујемо овде моћи да успеју“, каже Влајковић.
Факултет има и две међународне акредитације – немачке референтне агенције и британског краљевског друштва бродограђевинских инжењера. Без посла је тренутно око 900 инжењера, што је мање него претходних година.
„Што се тиче наших дипломаца, младих генерација, то иде заиста охрабрујућим путањама. Драстично се смањио одлив те деце пут иностранства и овде добијају посао после неких два до три месеца тражења и чекања. Сви хоће младе инжењере, нико не би хтео инжењера мојих година“, каже декан Машинског факулета Милорад Милованчевић.
Проректор Универзитета у Београду Миодраг Поповић каже да је последњих десетак година, с обзиром на пропаст машинске индустрије, и Машински факултет био у кризи, али је у последњих неколико година уз велики напор колектива изменио своје студијске програме и осавременио их.
Млади се враћају машинству. Тако сада на последипломске студије долазе студенти са све бољим оценама. На Универзитету у Београду се надају да ће се овај узлазни тренд Машинског факултета наставити и у наредним годинама.