Мађарска, евакуација 2.000 људи

Madjarska-t
Због претњи изливања Дунава, Влада Мађарске наредила евакуацију из предострожности око 2.000 становника у Ђерујфалу у северозападном делу земље. Премијер Виктор Орбан упозорио да Мађарској прети највећи поплавни талас у историји.Премијер Мађарске Виктор Орбан саопштио да је мађарска влада наредила евакуацију из предострожности око 2.000 становника Ђерујфала у северозападној Мађарској због претњи изливања Дунава.
„Насипи у том месту одолевају, али је притисак воде толико јак, да смо одлучили да наредимо евакуацију“, рекао је Орбан за агенцију МТИ.
Обран је упозорио да ће се Мађарска суочити с највећим поплавним таласом у својој историји и да треба да се припреми за најгоре.
„Нажалост, водостај Дунава измерен на граници већ је премашио максимални ниво свих времена“, рекао је Орбан на конференцији за новинаре у граду Ђер.
Како је истакао, највише људи за одбрану од поплава размештено је у критичном подручју рукавца Мосон код Ђерујфала.
Дунав је јутрос достигао 8,79 метара у оближњим Нагибајчу, што је за четири центиментара изнад претходног рекордног водостаја.
„Треба да се припремимо за најгоре“, рекао је Орбан и замолио Мађаре да буду кооперативни у напорима да се спречи катастрофа, мада је већ највећи број снага за ванредне ситуације упућен у критичне делове земље.