Мађарска се "решила" ММФ-а

Madjarska-tv
Годину дана пре рока Мађарска отплатила преостали дуг ММФ-у. Очекиван пад јавног дуга Мађарске и раст њене конкурентности на светском тржишту. Мађарска предлаже затварање канцеларије ММФ-а у Будимпешти.Мађарска влада реализовала је овај новац из неискоришћеног дела кредита и прихода од евра и владиних обвезница.
Отплатом овог кредита, који је бивша влада премијера Ференца Ђурчања узела 2008. године да би избегла банкрот услед финансијске кризе, земља је поштеђена плаћања камате од чак 11 и по милиона евра.
Портпарол ФИДЕС-а Роберт Жиго каже да је дугме за трансфер новца притиснуло Министарство економије.
„Исплатити смо и последњу пару кредита, који је узела бивша социјалистичка влада. То је разлог да земља буде поносна, јер је ослобођена кредитне обавезе према ММФ-у“, каже Жиго.
Предлог мађарске владе ММФ-у да затвори представништво у тој земљи, слика је затегнутих односа Будимпеште и ММФ-а последњих година.
Разлог за то је одбијање владе Виктора Орбана да испуни кредитне услове и одлука мађарске Централне банке да игнорише ММФ-ове савете када је реч о монетарној политици.
Габор Орбан из Министарства економије Мађарске каже да мађарска влада може сама да се финансира.
„Протекле две године чинила је то, мање-више, на различите начине и више јој није неопходна помоћ ММФ-а“, додаје Орбан.
Очекује се да ће јавни дуг Мађарске, захваљујући превременој отплати зајма ММФ-у пасти испод 80 одсто БДП-а.
Затварање канцеларије ММФ-а неће утицати на мађарско тржиште, али је добра порука мађарским бирачима пред парламентарне изборе следеће године.