Мере штедње, чиновници и губиташи на тапету

Budzet-v-t
Кључни актери власти сагласили су се да плате и пензије неће бити део антикризних мера, а највећи терет штедње поднеће администрација и губиташи. Иако је Влада најавила да ће до јуна направити Централни регистар запослених, још нема података о томе колико људи ради у јавном сектору.Први потпредседник Владе Александар Вучић каже да нико не може да гарантује да ове године неће бити избора, али сматра да грађани нису жељни избора већ решавања проблема. Ако избора и не буде, мада их у ПУПС-у очекују у октобру, сигурно ће, каже бити реконструкције Владе, али тек после одлуке Брисела о датуму за почетак преговора.И док министар финансија сматра да Србија није пред банкротством и да ће се јавне финансије лако стабилизовати, вицепремијер оцењује да је стање горе него што се могло чути, јер су на наплату доспели сви рачуни из претходних деценија, због чега ће морати да се предузму непопуларне мере.
Међутим, изгледа да је владајућа коалиција корак ближе ка усаглашавању мера. Кључни актери власти сагласили су се да плате и пензије неће бити део антикризних мера.
Министар финансија и привреде Млађан Динкић каже да су кључни терет администрација и јавна предузећа, а још већи они који раде с губицима.
„Желимо да успешне наградимо, они који праве губитке не могу да имају исте плате као сада, јер они стварају трошак за државу“, каже Динкић.
С друге стране, како каже, наставници, лекари, војска, полиција апсолутно ће имати бољи положај него државна администрација и јавна предузећа.
„Данас управо државна администрација и јавна предузећа имају 20 одсто веће плате него приватни сектор, то је неодржива ситуација“, истиче Динкић.
Потпредседник Владе и министар рада, запошљавања и социјалне политике Јован Кркобабић каже да неће бити смањења или замрзавања пензија и да би, уколико се сваком од 1.750.000 пензионера узме по 5.000 динара, било закрпљено неколико рупа у буџету.
„Али бисмо тиме изазвали и помор народа, а држава у којој људи нису срећни није никаква држава. Зато нема смањења и замрзавања пензија“, истиче Кркобабић.
Једна од горких пилула коју најављује први потпредседник Владе мораће са леђа привреде да скине готово пола милиона запослених у државном сектору.
„У локалној администрацији је 41.500 запослених. Нема разлике, све су то странке радиле зато што су локалне самоуправе постајале главни послодавци, јер се нико није бавио привредом. Истовремено, републичка администрација има 28.400 хиљада запослених, и то без јавних служби, установа, војске, полиције… Која то привреда може да издржи?“, пита се Вучић.