Миг 35 за Србију

mig-35-t
Уколико се Србија одлучи за набавку, Русија би била спремна да прода најновији авион Миг-35 по истој цени по којој ће га набавити и руска авијација, рекао за лист „Политика“, генерални директор концерна „МиГ“ Сергеј Коротков.„Да, како за Русију тако и за Србију“, рекао је Коротков и додао да ти авиони не би били из серије Миг-29М/М2 које је наручила Сирија, већ би то били потпуно нови авиони чија би испорука могла да се очекује од 18 до 24 месеца од потписивања уговора.
„У питању је технологија и зато свима кажемо две године. Али за Србију би се потрудили да тај рок буде краћи“, рекао је Коротков. Он није навео конкретну цифру коју треба платити за Миг-35, јер цена зависи од изабране опреме.
По његовим речима, не постоји суштинска разлика у авионици, опреми и могућностима између авиона Миг-29М/М2 и Миг-35 због чега ће тај концерн од завршетка међународне ваздухопловне изложбе „Макс 2013“ престати да употребљава ознаку Миг-29М/М2 те ће све такве авионе назвати Миг-35.
Ремонтни центар у Батајници?
„Имамо све што желите од опреме у серијској производњи и све је интегрисано на Миг-35. Све ракете ваздух-ваздух које производи Русија можемо да интегришемо на Миг-35 за Србију. Чак и ракете западне производње – ако то желите, јер Миг-35 има потпуно отворену архитектуру и за постојеће, и за неке нове пројектиле“, рекао је Коротков.
Коротков је оценио да Србија, са својим Ремонтним заводом „Мома Станојловић“ у Батајници, може да буде регионални центар за ремонт Мигова-29, али и за неке арапске земље, попут Алжира.
„Зашто да их довозе у Русију, када то могу да ураде код вас, а ми бисмо преузели обавезу да те авионе пребацимо до Батајнице.
Предложили бисмо и Куби да своје Мигове-29 ремонтује код вас. Знате, није довољно само купити модеран авион, треба га и одржавати“, навео је Коротков.
Војска Србије изразила је раније интересовање за куповину шест авиона Миг-29М2.