Милион тона пшенице и за извоз

Psenica-T
Ове године очекује се рекордан принос пшенице, пет тона по хектару. Укупан род требало би да буде два и по милиона тона, па за извоз остаје чак милион тона пшенице. О цени по завршетку жетве. У Привредној комори Србије кажу да би држава што пре требало да откупи део овогодишњег рода.Жетва пшенице у Србији је у пуном јеку. Том културом јесенас је засејано око 600 хиљада хектара, а до сада је жито пожњевено са 60 одсто површина. Очекује се рекордан просечан принос од око пет тона по хектару. Произвођачи нису задовољни, јер им цена не иде на руку.И принос и квалитет пшенице бољи су него што су произвођачи очекивали пре жетве. Али, не и цена, па су пољопривредници незадовољни.
Пољопривредник из Кикинде Душко Шибул каже да се званично не зна цена пшенице. „Говори се од 16 до 18 динара, али то је све дискутабилно, мислим да је то јако мала цена у односу на прошлу годину и у односу на репроматеријал.
Пера Латиновић, пољопривредник из Банатског Великог Села каже да би релана цена требало да буде 21-22 динара да покрије трошкове. „Све што би било преко те цене била би нека наша зарада“, каже Латиновић.
У овом тренутку пшеницу продају само произвођачи који морају – који су се пре сетве задужили, кажу складиштари.
Душан Ђукановић из „Кикиндског млина“ каже да су се определили да објаве цену и плаћају аконтацију од 10 динара по килограму, зато што људима треба новац за њихове потребе.
„Да не би иритирали неку цену ми ћемо сачекати кад се цена стабилизује и онда ћемо ту цену платити“, рекао је Ђукановић.
Просечан принос пшенице требало би да буде највећи у последњих 10 година – пет тона по хектару. То значи да ће за извоз остати више од милион тона. Последњих дана цена жита на међународном тржишту благо пада.
„На Дунаву не можемо постићи више од 157 до 158 евра по тони, са извозним трошковима који се одбијају од те цене, то је цена од око 16 динара. Свакако да ће наша даља цена на домаћем тржишту пратити ову извозну цену и ако нам је за утеху не очекује се даљи пад цене пшенице на светском тржишту“, каже Вукосав Саковић из „Жита Србије“.
У Привредној комори Србије кажу да би држава што пре требало да откупи део овогодишњег рода.
„Ради стимулисања и одржавања цене на један ниво мислим да је симболично држава у ситуацији да откупи пшеницу барем за један динар изнад постојеће цене на домаћем тржишту“, каже Војислав Станковић из ПКС.
Из ресорног министарства саопштавају да ће се нешто више о откупу пшенице за робне резерве знати наредних дана, пошто је тек усвојен ребаланс буџета. Када је реч о цени хлеба, у Унији пекара за сада не желе о томе да говоре.
Незванично, ипак кажу, поскупљење не треба очекивати, а одлуку о евентуалном појефтињењу донеће тек када се жетва заврши.