Михајловић: Бацамо 30 до 40 одсто енергије

3297998_zorana-mihajlovic-t2
Бацамо 30-40 одсто енергије која улази у наше домове, што је страшан трошак и расипништво, истиче министарка Зорана Михајловић. Каже да Влада планира да Стратегију одрживог развоја усагласи са европском Стратегијом 2020.
Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић каже да српска влада планира да Стратегију одрживог развоја усагласи са европском Стратегијом 2020, и да се посвети улагању у образовање, иновације и отварање радних места.
„Министарство енергетике је формирало и Фонд енергетске ефикасности, што је обавеза државе, јер без помоћи државе не може да се подигне енергетска ефикасност, и тај фонд се односи како на институције тако и на физичка лица“, рекла је Михајловићева гостујући у емисији „Око“ на РТС-у, додавши да сви могу да конкуришу.
„Уколико желе да промене прозоре или врата, и да смање потрошњу енергије за барем 30 одсто могу да се пријаве. Ми бацамо 30-40 одсто енергије која улази у наше домове, што је страшан трошак и расипништво“, подвукла је Михајловићева.
Према њеним речима, механизам је направљен и остаје само да проради.
„Нама треба буџетски фонд, а не фонд као форма предузећа, и мора да постоји ставка у буџету за заштиту животне средине, као што треба да постоји и министарство за заштиту животне средине“, сматра Михајловићева.
Рекла је да је и извештај ЕК показао да је напредак у области животне средине слаб, али да је добро што је „коначно почело да се мисли о приоритетима“, и додала да је најважније да се сви донети документи реализују у пракси.
На питање да ли ће мере штедње допринети смањењу сиромаштва и јаза између богатих и сиромашних, Михајловићева је рекла да је Влада морала да донес економске мере јер су то кораци који ће нам омогућити да почнемо одрживо да се понашамо у наредном периоду.
„Економске мере нису те које ће нас осиромашити, ми смо већ осиромашени и сад морамо да направимо приоритете, а то су добар амбијент за инвестирање, штедња, али и отварање нових радних места“, рекла је Михајловићева.