Морнари напуштени у Алжиру

Luka-tv
Посада брода „Истра“ данима је у једној луци у Алжиру, јер нема дозволу за искрцавање. Посада, међу којима је један Србин, неколико Грузијаца и Хрвата, нема контакт са власником брода нити добија храну.Робу компаније „Еврошипинг“ из Копра испоручили су у алжирску луку Бежаја, а од тада са власницима брода немају никакав контакт.
Један од чланова посаде Петар Перовић каже да су гладни и да им је помоћ неопходна.
„Већ 18 дана смо без хране, практично на тестенинама. Имамо још воду, парадајз, конзерву и хлеб – то нам је још остало. Имамо проблема, газда се не јавља, обратили смо се свим институцијама“, прича Перовић.
На телефоне компаније „Еврошипинг“, која је власник брода, нико се није јављао.
У амбасади Србије у Алжиру објашњавају да морнари морају да упуте СОС захтев алжирским властима, како би се искрцали на копно и како би амбасада могла да им помогне.
Амбасадор Србије у Алжиру Мирослав Шестовић каже да би, у том случају, прво реаговале лучке власти.
„Постоји солидарност међу поморцима, тада би лучке власти биле дужне да их прихвате, да им омогуће исркцавање и пружили би им непоходну помоћ“, каже Шестовић.
За посаду брода, ипак, најкорисније би било да дођу до горива како би могли да оду до Шпаније.
Тамо, како су објаснили за РТС, за разлику од Алжира постоји представништво међународног поморског синдиката који би могао да им пружи одговарајућу правну помоћ.