Музички динар гаси медије?

Mediji-T
Представници локалних медија широм Србије најављују бојкот плаћања „музичког динара“, због високих надокнада за ауторска права. Са скупа у Краљеву упућен захтев држави да локалне медије заштити од високих надокнада СОКОЈ-у и Организацији произвођача фонограма.Власник краљевачке Радио-телевизије Мелос тврди да су на удару посебно медији у малим срединама, јер према ценовнику СОКОЈ-а готово половину годишњег бруто прихода, морају да дају за музички динар.
„То једноставно не може да се издржи“, наглашава власник РТВ Мелос из Краљева Зоран Јовановић. „Све говори да неко жели да нас угаси“, истиче Јовановић.
„Њима је закон омогућио да нам раде шта хоће“, каже Славко Јаношевић са Радио-телевизије Краљево. „Наплаћују нам, што кажу, од ока, како се њихов управни одбор договори“, каже Јаношевић.
У борби за опстанак и због високих накнада СОКОЈ-у, неки локални медији променили су програмске садржаје и музику заменили звучним ефектима.
Власник телевизијске станице у Куршумлији девет месеци у години, како каже, уместо музике емитује црвкут птица, шум морских таласа, а од девет сати и фијук ветра.
„Увече емитујемо умрлице, читамо их дванаест пута“, каже власник ТВ Куршумлија Славко Савић и додаје како снимају и свадбе и сахране.
На протестном скупу представника локалних медија у Краљеву није било никог из Организација за заштиту уторских права Србије.
Због сезоне годишњих одмора, у СОКОЈУ-у нико није одговорао ни на наше телефонске позиве.
Локални емитери Србије најављују ново окупљње и радикалније указивање на потребу хитне измене Закона о ауторским правима