Наставак дијалога у Бриселу

Dijalog-t
Дијалог Београда и Приштине биће настављен у Бриселу састанком високе представнице ЕУ Кетрин Ештон са премијерима Ивицом Дачићем и Хашимом Тачијем. Очекује се да кључна тема буду локални косовски избори, а посебно изглед гласачког листића.Портпаролка високе представнице ЕУ Маја Коцијанчич најавила је да ће после одвојених разговора уследити заједнички састанак.
Главне теме разговора биће, како су потврдили агенцији Бета дипломатски извори у Бриселу, локални избори на Косову, заказани за 3. новембар, и преостала питања везана за телекомуникације и енергетику.
Две стране још нису постигле споразум о телекомуникацијама и енергетици, а за Београд су неприхватљива обележја Косова на гласачком материјалу за новембарске локалне изборе.
Премијер Дачић рекао је уочи пута у Брисел да Србија може да пристане да на гласачком листићу за новембарске локалне изборе на Косову буде лого Центране изборне комисије и поновио да су неприхватљива обележја државе Косово.
Дачић је за Вечерње новости рекао да је то једина опција на коју Београд може да пристане и да ће то јасно предочити премијеру Хашиму Тачију и Кетрин Ештон.
И саветник председника Србије Марко Ђурић рекао је за тај лист да је то једино прихватљиво решење.
„На листићу могу бити само називи листа, имена кандидата и можда обележја изборне комисије. Очекујемо да ЕУ и међународна заједница уложе напор и обезбеде статусну неутралност избора, како то предвиђа бриселски споразум“, рекао је Ђурић.
И Брисел позива Приштину да одустане од државних обележја.
Премијер Косова је, међутим, уочи одласка у Брисел рекао да је изглед листића за локалне изборе у новембру у надлежности ЦИК-а, а не Владе Косова, па не очекује да то буде тема разговора у Бриселу.