Наставак дијалога у Бриселу

Zastava-t
Нова дводневна рунда техничког дијалога Београда и Приштине о примени бриселског споразума почиње данас. Главне теме биће полиција, правосуђе, електрична енергија и телекомуникације.У Бриселу ће данас почети нова дводневна рунда техничког дијалога Београда и Приштине о примени споразума о нормализацији односа, а главне теме биће полиција, правосуђе, електрична енергија и телекомуникације.Као и прошлог пута, београдску делегацију ће предводити саветник председника Србије Марко Ђурић и координатор одбора за имплементацију Александар Вулин, а у саставу делегације биће и министар правде Никола Селаковић, који ће у Брисел стићи сутра увече.
Са друге стране стола биће потпредседници косовске владе Едита Тахири и Хајредин Кучи уз присуство функционера и стручњака за поједине области.
Европску комисију ће представљати Фернадо Ђентилини, директор за Западни Балкан у Европској служби спољних послова и близак сарадник високе представнице за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон.
Како је Танјугу речено у бриселским дипломатским круговима, први део састанка почеће разговорима о полицији на експертском нивоу, а у четвртак ће се наставити у пуном саставу.
Претходна рунда дијалога о овим питањима завршена је прошле недеље уз известан напредак, али без договора о многим важним питањима. Званични Београд за то криви приштинску делегацију због покушаја да наметне решења која нису у оквиру споразума који су потписали председник српске владе Ивица Дачић и косовски премијер Хашим Тачи.
Како је недавно изјавио први потпредседник Владе Александар Вучић, један од главних проблема је што Приштина тражи да се припадници безбедносних и правосудних органа на Косову одмах отпусте, а да се затим индивидуално пријављују на конкурс који би расписала косовска влада.
Бриселски споразум, међутим, предвиђа директну интеграцију ових структура у безбедносни и правосудни систем, без празног хода између распуштања старих и формирања нових структура.
Када је реч о телекомуникацијама, Танјуг из извора блиских српском преговарачком тиму сазнаје да је начелно договорено да Косово добије међународни позивни број (383 или 384), али није договорено да ли да тај број буде регистрован посебно (као што тражи Приштина) или као један од позивних бројева за Србију, на чему инсистира Београд.
Спор постоји и око мобилних оператера за подручје обухваћено Заједницом српских општина, а једно од ретких решених питања односи се на размену официра за везу између Београда и Приштине.
Очекује се да данашња сесија, која ће се одвијати паралелно по радним групама на више нивоа буде изузетно интензивна, не само због великог броја сложених тема, него и због рокова договорених на последњем бриселском сусрету Дачића и Тачија.
Према акционом плану који је тада парафиран, питања струје и телекомуникација требало би решити већ половином јуна, као и обавити многе техничке припреме за формирање Заједнице српских општина.