Наставак разговора о примени споразума

Eu t
Преговарачки тимови Београда и Приштине настављају у Бриселу разговоре како би покушали да постигну договор о примени споразума, који је парафиран прошлог месеца. Током јучерашњих разговора договор није постигнут, рекао саветник председника Марко Ђурић.Шеф тима Београда у преговорима са Пришрином о имплементацији бриселског споразума Марко Ђурић најавио је да ће се разговори у Бриселу наставити данас, пошто јуче није постигнут договор.“Сада је битно да Приштина покаже ону врсту разума и конструктивности која је неопходна да би се до споразума дошло, а ми од представника Европске комисије са којима смо разговарали нисмо чули ни једну озбиљну примедбу на обиље аргумената које је наша страна изнела“, рекао је јуче Ђурић.
„Наша делегација је дошла спремна и са свеобухватним планом да Заједница српских општина има управо онаква овлашћења каква су предвиђена Бриселским споразумом“, указао је Ђурић.
Истакао је да је српска делегација представницима Европске комисије предложила отпочињање дијалога на највишем политичком нивоу о суштинским питањима која нису обухваћена Бриселском споразумом.
„Реч је о имовинским питањима, положају Српске православне цркве на Косову и Метохији и питању учешћа представника српске заједнице у институцијама централне власти“, навео је Ђурић.
Ово је други састанак тимова откако су председник Владе Србије Ивица Дачић и косовски премијер Хашим Тачи парафирали споразум 19. марта.
Београдски тим, као и прошлог пута предводи саветник председника Србије Марко Ђурић, а приштински заменик премијера Хајредин Кучи.
Европску комисију у разговорима представља директор за проширење Фернандо Ђентилини.