НАТО "тренира живце" Москве

Dmitri-Medvedev
Даље ширење НАТО на Шведску и Финску нарушило би равнотежу моћи и приморало Русију да одговори, упозорава руски премијер Дмитриј Медведев. Нови потези НАТО који се све више приближава границама Русије, почели су да „тренирају живце Москве“.Премијер Русије Дмитриј Медведев упозорио је да би даље ширење НАТО-а на Шведску и Финску нарушило равнотежу моћи и приморало Русију да одговори. „Нови чланови Алијансе у близини наше границе промениће однос снага и ми ћемо морати да то узмемо у обзир и да одговоримо“, рекао је Медведев током Самита лидера Русије и нордијских земаља у Норвешкој.
Иако Шведска и Финска не траже чланство у Алијанси, обе државе интензивно сарађују с НАТО и отворено су говориле о могућности да постану његове чланице, наводи Ројтерс.
Нови потези НАТО који се све више приближава границама Русије, почели су да „тренирају живце Москве“, наводи агенција и подсећа да је забринутост Москве порасла када су бивши совјетски сателити почели да се придружују Алијанси током 90-тих година прошлог века.
„НАТО има војни потенцијал који може да се употреби против наше земље у одређеним случајевима“, упозорио је Медведев.
Агенције подсећају да су Шведска, Аустрија, Финска, Ирска и Малта једине земље Европске уније које нису чланице НАТО-а и да је Шведска, која има традицију неутралности, остала изван НАТО из солидарности са суседном Финском која није желела да приступи том војном савезу како се не би супроставила Русији.
Спекулације о ширењу НАТО појавиле су се раније ове године пошто је из Шведске упозорено да су њене одбрамбене способности забрињавајуће ограничене пошто су се руски војни авиони у априлу нашли у близини њених граница.