На прагу нове школске године

Skola-tv
После дужег времена, нова школска година почиње без штрајка просветних радника. Поред српског, настава ће се одржавати на језицима 11 националних мањина. За све ученике до четвртог разреда у Србији, обезбеђени су уџбеници и радне свеске, за које је издвојено 700 милиона динара.Са највише узбуђења у школу полазе ђаци прваци, којих је више од 70 хиљада. За њих, као и за све ученике до четвртог разреда у Србији, обезбеђени су уџбеници и радне свеске. За уџбенике је издвојено 700 милиона динара. У Београду сви осмаци добијају књиге.
Директор ОШ „Вук Караџић“ у Београду Златко Грушановић каже да ова школа има сопствени приход од изнајмљивања сале и других закупа. „Тако смо тим средствима успели и да окречимо и да заменимао неки дотрајали намештај, као и да набавимо наставна средства“, додаје Грушановић.
Професори објашњавају да је апсурд да њих има све више, а да је деце све мање. Они сматрају да мрежа школа треба да буде што функционалнија.
„Имамо мањак часова јер је мање деце и то нико не може да реши“, рекао је директор Техничке школе у Пироту Аца Божовић.
За разлику од Пирота, директор ОШ „Димитрије Туцовић“ у Краљеву Драган Ђуровић наводи да се у њиховој школи није приметило осипање ученика. „Чак имамо и већи број за разлику од сеоских школа где је дошло и до гашења неколико одељења“, додаје Туцовић.
Председник Републичког одбора Синдиката радника у просвети србије Слободан Брајковић каже да треба да се направи мрежа школа, да се изврши рационализација у образовању и да се предвиди програм отпремнине људи.
„За рационализацију и отпремнине треба отприлике 30 милиона евра. Обећање Министарства просвете је било да ће они да подигну кредит и да направе образовање по мери своје привреде“, каже Брајковић.
Надлежни кажу да са директорима школа и начелницима школских управа раде на формирању одељења, а да ће их бити затворено дупло мање него прошле године. Тренутно око 180 радника нема норму.
Помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја Зоран Костић сматра да ће бити мање технолошког вишка него прошле године, јер ће мање одељења бити угашено него прошле године. „Дали смо упутство. Ако одељење има 31 ученика, онда може да се дели на два, тако да имамо повећање одељења у основним школама“, каже Костић.
Тамо где нема довољно ученика спајаће се два образовна профила у један разред. Штрајка ове године нема, јер се са министарством воде разговори о корекцији коефицијената. Доста се очекује од разговора са новим ресорним министрима.