Николић на Брду код Крања

kranj t
Скуп шефова држава региона коме ће присуствовати и француски председник Франсоа Оланд биће одржан на Брду код Крања. Србију ће на скупу представљати председник Томислав Николић.Домаћини конференције о јачању сарадње и добросуседства у региону и даљем ширењу ЕУ, биће председници Словеније и Хрватске, Борут Пахор и Иво Јосиповић.
Србију ће на скупу представљати председник Томислав Николић, а на маргинама састанка разговараће са председником Француске Франсоа Оландом.
Уз председнике на Брду код Крања се очекују министри спољних послова, укључујући шефа француске дипломатије Лорана Фабијиса.
Лидери региона разговараће о јачању политичке и економске сарадње, наставку ширења ЕУ на све земље региона, као и о питањима безбедности и решавању међусобних спорова.
Састанак је наставак неформалног политичког дијалога челника земаља региона и ЕУ на највишем нивоу, који је договорен на радном доручку председника земаља региона 1. јула, на дан ступања Хрватске у ЕУ.
Састанак представља и наставак иницијативе са сличним циљем коју су још 2010. године покренули тадашњи словеначки премијер, а актуелни шеф државе Борут Пахор и тадашња хрватска председница владе Јадранка Косор.