Николић: Увешћемо српски брод у мирне воде

Toma-Nikolic-t
Српско руководство дужно да Србима на Косову докаже да је бриселски споразум данас једино могуће решењe, оценио председник Томислав Николић. Путин и читава руска администрација спремни да помогну Србији, али Србија је у тој борби сама, поручује Николић.Председник Србије Томислав Николић изјавио је да је српско руководсто дужно да Србима на Косову докаже да је бриселски споразум данас једино могуће решење и додао да је Русија спремна да подржи свако решење за које се Србија определи.“Споразумом из Брисела само ћемо легализовати статус српске заједнице, тако да Срби контролишу не само север Косова, већ имају ингеренције и у четири општине на југу“, рекао је Николић.
„Сматрам да то можемо да постигнемо и да Срби на Косову то схватају“, рекао је председник Србије у интервјуу за ТВ станицу Раша тудеј који је дао током прошлонедељне посете Русији.
Николић је додао да је одувек сматрао да косовско питање треба што пре решавати.
„Данас не можемо да добијемо оно што смо могли пре пет година. То што можемо да добијемо данас, следеће године не бисмо могли. И још док сам био у опозицији било је јасно да је моја жеља да се то реши што пре и увек сам говорио да ћу преговоре подићи на највиши могући ниво и што пре их завршити, јер у даљој перспективи ништа неће ићи у прилог Срба на Косову, већ само косовских Албанаца“, истакао је Николић.
Он је подсетио да је Србија принуђена да сарађује са НАТО на осигуравању безбедности Срба и неалбанаца на Косову, као и да у бриселском споразуму постоји тачка која каже да у наредних 10 година НАТО неће дозволити да војска Косова крочи на територију на којој живе Срби.
„Тако Србија живи – подељена. Знамо ко су нам најбољи пријатељи, али такође знамо са ким морамо да сарађујемо да бисмо добили помоћ. Али, ми добро кормиларимо нашим српским бродом и он ће нетакнут ући у мирне воде“, поручио је председник Николић.
Упитан да ли може да каже да је Србија заувек изгубила територију Косова каква је била пре бомбардовања 1999. године, Николић истиче да је то веома сложено питање.
„Србија никада неће изгубити Косово, али ја нисам председник у Приштини. То је оно што боли и што је, нажалост, већ тешко променити „, рекао је он.
Николић је, такође, одлучно одбацио могућност да Србија призна независност Косова, под било којим условима.