Николић у понедељак у Кини

Tomislav-Nikolic-t
Председник Србије Томислав Николић предводиће државну делегацију у посети Кини од 26. до 29. августа. Николић ће се састати са државним врхом Кине, као и са привредницима на Инвестиционом форуму.Николић ће се у Кини састати са колегом Си Ђинпингом, премијером Ли Кећијангом, председником Сталног комитета Свекинеског народног конгреса Џанг Деђијангом и привредницима на Инвестиционом форуму.
Посета Николића, кога на путу прате и министри дипломатије, грађевине, рударства, оцењује се као историјска и треба да ојача политичко и економско стратешко партнерство две земље и донесе нова кинеска улагања.
Српска делегација посетиће Пекинг, Шангај и Хангџо, а очекује се да ће потписивање нових споразума омогућити већу размену са Кином, која је прошле године износила 1,3 милијарде долара.
„Оно што је важно, јесте то да је Србија аплицирала за бројне пројекате у оквиру механизма ‘Кина-земље централне и источне Европе’. Сада су у реализацији пројекти ‘Термоелектрана Костолац’, затим завршавање деонице пута Појате-Прељина, такође, две деонице аутопута Обреновац-Љиг“, рекла је саветница председника Србије Станислава Пак.
Према њеним речима, инвестиције из Кине долазиле су тако што су кинеска предузећа била извођачи радова у Србији, односно доносила су робу и материјале.
„Оно што би могла да буде боља сарадња, јесте да директно инвестирају или у постојеће капацитете или да граде нове“, каже Пак.