Нова топионица у Бору после 100 година

3187369_topionica-t
Још се не знају стратешки партнери железаре у Смедереву и „Петрохемије“. Решење за Железару је близу, следеће недеље треба да се наставе разговори са потенцијалним америчким инвеститорима, а заинтересовани су и Руси. Решење за РТБ Бор постоји. Тражи се стратешки партнер за три налазишта руде и епилог се очекује у наредних неколико месеци.У подземном налазишту Борска река прокопан је ходник који води до 70 милиона тона руде, а површински коп Кривељ премашио је план производње.
„Тренутна производња руде је на 418,5 милиона тона, а у наредној години и 2016. планира се 24,5 милиона тона. Повећање се планира у руднику Церово, Мајданпек“, каже Јовица Радисављевић, заменик генералног директора за производњу.
У међувремену, после 113 година, Бор би у децембру требало да добије нову топионицу. Са њом и чистији ваздух и јефтинију прераду руде.
„Штедећемо 5.000 долара по тони бакра, јефтиније ће се топити бакар, уштедећемо 12,5 милиона годишње, а 25 милиона долара ћемо штедети од 2016. године“, тврди Благоје Спаскоски, генерални директор РТБ.
Да би топионица радила, потребно је да има довољно сировина. Рудник Церово има четири налазишта, а руда се експлоатише само на једном. За њега и руднике Борска Река и Чока Марин, тражи се стратешки већински партнер.
„Наш је циљ да нађемо стратешког партнера за рудник да бисмо имали чиме да пунимо топионицу, за Церово. Држава ће да реши проблем борске јаме, Кривеља и рудника Мајданпек. Има више и домаћих и страних компанија са којима се разговара“, истиче председник Владе Александар Вучић.
РТБ са 5.200 радника остаје у већинском државном власништву. Дуг од 800 милиона долара претвара се у капитал државе.
Руда у овом крају ископава се више од једног века. Ако имамо у виду да су оверене резерве 2,5 милијарде тона, онда ће посла бити и за читав наредни век.