Нове смене у ЕПС-у

Директорима електродистрибуција в. д. генералног директора ЕПС-а Александар Обрадовић наложио је да најкасније до 1. фебруара смене одговорне за пропусте у децембарским рачунима. Предузећу „ЕПС Снабдевање“ стигло је укупно 40.816 приговора.
Вршилац дужности генералног директора „Електропривреде Србије“ Александар Обрадовић наложио је директорима електродистрибуција да најкасније до 1. фебруара смене одговорне за пропусте у децембарским рачунима за струју. ЕПС је саопштио да је Обрадовић на састанку с директорима електродистрибуција наложио смењивање помоћника директора за економију пословања „Електродистрибуције Београд“ (ЕДБ), директора Дирекције за информатику и телекомуникације у ЕДБ-у, руководиоца Погона „Београд“ у ЕДБ-у, директора Дирекције за трговину електричном енергијом у „Југоистоку“.
Први човек ЕПС-а је наложио и смењивање директора Центра за информационе технологије у „Југоистоку“, директора Дирекције за трговину електричном енергијом у „Електросрбији“, директора Дирекције за трговину електричном енергијом у „Центру“ и директора извршне функције за пословни систем у „Електровојводини“.
Обрадовић је предложио низ мера да се грешке не би поновиле у наредним рачунима.
Најавио је проверу рада свих руководилаца који су одговорни за процедуру у вези с рачунима, тако да рачуни убудуће буду такви да се не може сумњати у њихову исправност.
„Појединачне грешке попут децембарских, које су довеле до великог незадовољства купаца, не смеју да се понове и зато ће, поред редовних, бити и ванредне контроле очитавања бројила“, рекао је вршилац дужности генералног директора ЕПС-а.
Наложено је да руководиоци екипа за очитавање још једном провере резултате очитаног стања.
При наредном месечном обрачуну утрошене електричне енергије биће и логичке контроле да се не би поново десило да грађанима стижу рачуни с милионским износима. Раније је смењен директор „ЕПС Снабдевања“ Дејан Васић.
Надлежни поручују да проблем са рачунима више не сме да се понови и да нису криви само радници који читају бројила.
Министарка енергетике, развоја и заштите животне средине Зорана Михајловић пита како је могуће да у једној дистрибуцији изађе рачун од 20 милиона, а да софтер то не региструје.
„Како је могуће да постоји толики јавшлук да неко када види рачун од 20 милиона код грађанина, не помисли – чекај шта је ово, да ли је могуће. Десило се да је могуће. Ја се надам да је ово последњи пут“, уверена је Михајловићева.
Више од 40.000 приговора због рачуна
Према подацима којима располаже радна група за утврђивање узрока увећаних дeцембарских рачуна за утрошену електричну енергију и гас, предузећу „ЕПС Снабдевање“ стигло је укупно 40.816 приговора.
Радна група, коју чине представници Министарства, Агенције за енергетику и Националне организације потрошача Србије (НОПС), коначне резултате анализе требало би да саопшти до 20. фебруара.
Радна група, која је јуче одржала први састанак, тражила је од ЕПС-а да се до наредног састанка допуне одређени подаци, а прелиминарне анализе указују на то да је проблем настао због грешки у очитавању и у систему обрачуна.
Кад је реч о примедбама на рачуне за гас, статистички подаци говоре да је у децембру по правилу већа потрошња гаса у односу на новембар, али постоје индиције да је и квалитет гаса утицао на већу потрошњу у децембру 2013. године.
Радној групи ће до наредног састанка бити достављени извештаји са гасних хроматографа (уређаја који мере квалитет гаса), који ће показати да ли су оправдане сумње да је у већем проценту коришћен домаћи гас, који је слабијег квалитета.
Поред тога, примећено је да су спорадично, направљени и пропусти у обрачуну потрошеног гаса и да је у прорачуну ПДВ-а било грешака код појединих дистрибутера.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com