НСА прислушкиваo 35 државника

NSA-t
Званичник из америчке администрације предао НСА листу од 200 телефонских бројева, међу којима и бројеве 35 светских државника, које је америчка агенција прислушкивала, показује документ који је „Гардијану“ доставио узбуњивач Едвард Сноуден.У документу, с датумом 27. октобар 2006. године, пише да је тај неименовани званичник предао око 200 бројева, укључујући оне светских лидера, али се не наводи коме припадају. НСА је одмах почео да надзире комуникацију.
„НСА охрабрује високе званичнике које сматра својим клијентима, као што су Бела кућа, Стејт департмент и Пентагон да деле телефонске именике“, наводи се у документу.
Прислушкивањем се приметило да се „осетљиви разговори“ нису водили преко тих бројева, али су ипак НСА довели до нових контаката, који су, затим, надзирани, наводи се у документу.
Гардијан пише да америчка администрација, коју је контактирао, није желела да било шта каже о томе.
Очекује се да ће ово откриће још више повећати тензију између Сједињених Држава и њихових савезника, након што је немачка канцеларка Ангела Меркел оптужила САД да је прислушкивао њене разговоре мобилним телфоном.
Портпарол Џеј Карни саопштио је да САД не надзире, нити ће надзирати комуникацију немачке канцеларке, али није негирао да је њен телефон био прислушкиван у прошлости.