Обама и Камерон обећали подршку Украјини

Obama Cameron
Председник САД Барак Обама и премијер Велике Британије Дејвид Камерон обећали су да ће заједнички подржати Украјину против Русије, наведено је у заједничком саопштењу двојице лидера.
У саопштењу се наводи да је Русија прекршила правила својом незаконитом анексијом Крима и да њене трупе на украјинској територији прете и угрожавају суверену државу, пренела је агенција АФП.Како су истакли Обама и Камерон, Русија покушава да примора суверену државу да одустане од својих права и да јој одреди будући пут уз цеви пушака.
„Ми треба да подржимо право Украјине да одреди своју демократску будћност“, навела су двојица лидера.
У саопштењу, објављеном уочи почетка самита НАТО у Велсу, истакнуто је да би НАТО требало да изгради „дуготрајно“ присуство у источној Европи уз подршку снага за брза реаговања са копна, мора и из ваздуха као и специјалних снага „које могу да се за кратко време распореде било где на свету“.
Обама и Камерон су истакли да неће посустати у њиховој борби против екстремиста Исламске државе у Ираку и Сирији, који су убили двојицу америчких новинара и који прете убиством заробљеног Британца.
„Терористи се варају ако мисле да ће наша борба ослабити због њихових претњи“, навели су у заједничком саопштењу Обама и Камерон, закључивши да се „земље као што су САД и Велика Британија не плаше варварских убица“.
У међувремену је Пентагон саопштио да ће Сједињене Америчке Државе послати око 200 својих војника, који ће, крајем месеца, учествовати у војним вежбама у Украјини.
Учествовање 200 војника из 173. ваздухопловне бригаде, прво је ангажовање америчких копнених трупа у Украјини, од почетка сукоба између власти у Кијеву и проруских снага.