Обама: Крим и Косово неупоредиви

21
Када чујем поређење Крима с Косовом, то је нешто што апсолутно нема смисла, рекао амерички председник.
Амерички председник Барак Обама изјавио је данас у Хагу да је сасвим бесмислено упоређивати „руску анексију Крима“ са „борбом Косова за независност“, пренео је АФП.“Када чујем поређење (Крима) с Косовом, то је нешто што апсолутно нема смисла“, рекао је Обама, навела је француска агенција.
Обама је, на заједничког конференцији за новинаре с холандским премијером Марком Рутеом у Хагу где је одржан Нуклеарни самит, рекао и да су САД забринуте због даљег руског уласка у Украјину.
Амерички председник сматра да ће то бити лош избор за руског председника Владимира Путина и да је други пут доступан Русији, пренела је америчка агенција АП.
Обама је рекао да су светски лидери створили оквир за додатне трошкове које ће наметнути Русији уколико она предузме наредни корак и уђе даље у Украјину, наводи АП.
Он верује да Украјинци имају избор и да траже да имају односе и са Европом и са Русијом, и истакао да САД неће признати руску анексију Крима.
Обама је рекао и да је Русија „регионална сила“ чији је став према суседима „знак слабости, а не снаге“.
„Ми (САД) имамо знатан утицај на наше суседе. Ми, генерално, немамо потребу да их нападамо да бисмо с њима имали снажне кооперативне односе“, навео је Обама, а пренео Ројтерс.
Такође је рекао да Русија не представља главну претњу по америчку националну безбедност. Обама је чврсто остао при ставу да је Крим и даље део Украјине, иако је нова украјинска влада у Кијеву наложила својим трупама да се повуку са спорне територије, наводи АП.
„Ми не признајемо оно што се дешава на Криму“, истакао је амерички председник на својој првој конференцији за новинаре откако је Крим припојен Русији после референдума који је одржан пре 10 дана.
Обама је рекао и да не мисли да је међународно признање Крима као дела Русије „готова ствар“ пошто га, како је навео, међународна заједница не признаје, али је напоменуо да је чињеница да је Крим под контролом руске војске.