Обама: Пјонгјанг не може да провоцира

Obama Park-t
Северна Кореја више не може да направи међународну кризу својим провокацијама, а САД и Јужна кореја су потпуно спремне за одбрану, изјавио председник САД Барак Обама.Амерички председник Барак Обама рекао је да Северна Кореја више не може да направи међународну кризу својим провокацијама и нагласио да су САД и Јужна Кореја у потпуности способне за одбрану.
Северна Кореја више не може да направи међународну кризу својим провокацијама, а САД и Јужна кореја су потпуно спремне за одбрану, изјавио председник САД Барак Обама.
Амерички председник Барак Обама рекао је да Северна Кореја више не може да направи међународну кризу својим провокацијама и нагласио да су САД и Јужна Кореја у потпуности способне за одбрану.
Обама је после пријема председнице Јужне Кореје Парк Гунхеј у Белој кући рекао да Северна Кореја неће успети да направи раздор између Вашингтона и Сеула, што данашњи састанак то најбоље показује.
То је уједно била и прва посета Америци нове председнице Јужне Кореје, која је у фебруару дошла на ту функцију. Парк Гунхеј је уједно и прва жена на тој функцији у Јужној Кореји и целој североисточној Азији.
Парк је по слетању у Њујорк се прво састала са генералним секретаром УН Бан Кимуном, који је бивши јужнокорејски министар спољних послова.
Јужнокорејска председница ће сутра имати радни ручак са Обамом, па потом заједничку конференцију за штампу. Парк ће се обратити и америчком Конгресу.
САД и Јужна Кореја деценијама имају блиску војну и економску сарадњу. Између две државе постоји споразум о слободној трговини, а 28.500 америчких војника стационирано је у Јужној Кореји.