Обрачун са стереотипима о Србима

Regina-Evropa-t
У европској свести постоје „темељно погрешни“ стереотипи, сматрају историчар Тимоти Снајдер и дипломата Роберт Купер. Први међу њима је да је Гаврило Принцип „убио Аустроугарску монархију“. Стереотипи и да су хабзбуршки цареви били „зли, луди и неспособни да владају“ и да су сви словенски народи хтели крај Аустроугарске.Последњи у тој серији академских коментара стижу из бечког Института за хуманистичке науке, а пишу их амерички историчар Тимоти Снајдер и британски дипломата Роберт Купер.
Њих двојица се обрачунавају са три, како кажу, темељно погрешна стереотипа, укорењена у колективној европској свести. Први је да је босански Србин Гаврило Принцип „убио Аустроугарску монархију“, други, да су хабзбуршки цареви били „зли, луди и неспособни да владају“, и трећи, да словенски народи нису имали ништа друго на уму него да униште Хабзбуршко мултиетничко царство.
Шта Снајдер и Купер, први професор централноевропске и источноевропске историје на реномираном Јејл универзитету, други високо позиционирани саветник у бриселским институцијама, мисле о стереотипу број један, ономе да су „Срби убили Аустроугарску“?
„Кугле из Принциповог пиштоља убиле су само надвојводу Франца Фердинанда и његову жену Софију, оно што је убило Аустроугарску монархију биле су четири године артиљеријске баражне ватре“, тврди Купер.
Како је, међутим, уопште дошло до четири године артиљеријске ватре, то описује Снајдер, при чему он као кључан користи термин Трећег балканског рата, подразумевајући под тим сам чин аустроугарског напада на Србију у лето 1914. године.