Оптужница против Гадафијевих сарадника

Gadafi-t
Oко 30 сарадника бившег либијског председника Муамера ел Гадафија оптужени су за више кривичних дела током побуне 2011. године.
Међу оптуженима су и бивши шеф обавештајне службе Абдулах ел Сенусу и последњи Гадафијев премијер Багдади ел Махмуди, извештава АФП.
Датум почетка суђења биће накнадно одређен, објавио је судски портпарол.
Међу кривичним делима за које су оптужени Гадафијеви сарадници су убиство, киднаповање, саучесништво у подстицању на силовање, пљачка, саботажа, проневера и акти штетни за национално јединство.
Уочено је да се у суду није појавио Гадафијев син Сеиф ел Ислам, кога бивша побуњеничка милиција држи у брдском градићу Зинтан, југозападно од Триполија, где је одведен пошто је ухваћен у новембру 2011.
Судије су наредиле његово пребацивање у Триполи, али засад без резултата, што указује на ограничен ауторитет централне власти две године по свргавању Гадафија.
Сеифа ел Ислама још тражи и Међународни кривични суд у Хагу због оптужби за ратне злочине и злочине против човечности.
Овај суд је раније тражио и изручење Сенусија, али је раније овог месеца одлучио да му треба судити у Либији, што је први пут да Међународни кривични суд у Хагу неки свој случај препусти националном судству.
Сенусијев адвокат Бен Емерсон је прошле недеље уложио жалбу на ту одлуку суда, истичући да је Либија неспособна и да не жели да бивши шеф обавештајне службе има фер суђење.
Емерсон истиче да Сенусију већ 13 месеци није дозвољено да контактира с било којим адвокатом, да је одсечен од света, да му нису дозвољене посете породице и телефонски разговори.