Општи избори у БиХ

Izbori-BiH
Грађани бирају трочлано Председништво БиХ, председника и потпредседника Републике Српске. Бирају и 518 посланика у 13 парламената – заједничком на нивоу БиХ, два ентитетска и 10 кантоналних скупштина.
У Босни и Херцеговини се одржавају општи избори, седми пут од потписивања Дејтонског споразума. Уписано је око 3.300.000 бирача, а спремно 5.500 бирачких места.
Бира се трочлано Председништво у којем сваки конститутивни народ има представника, председник и потпредседник Републике Српске. Само у Републици Српској, у трци је 56 политичких субјеката.
Пред бирачима Републике Српске су четири гласачка листића. На првом – кандидати за српског члана Председништва БиХ. Фаворити су Жељка Цвијановић из владајућег СНСД-а и Младен Иванић испред опозиционог Савеза за промене.
У Републици Српској копља укрштају коалиција око владајућег СНСД-а и Савез за промене, у који су се први пут ујединиле наизглед неспојиве опозиционе странке.
Актуелни председник Милорад Додик претендује на још један мандат, поручујући да Република Српска треба да буде све више држава, а све мање ентитет.
Председничком кандидату Савеза за промјене Огњену Тадићу приоритет је обрачун са, како каже, партијском државом.
Посебни су листићи за посланике државног и ентитетског парламента, и четврти, најзанимљивији, на којем је дуга листа председничких кандидата.
До краја гласања, забрањена је свака врста предизборне пропаганде. На изборним листићима је око 7.700 кандидата и рекордних 98 политичких субјеката. У бројкама – 50 политичких странака, 24 коалиције, 24 независна кандидата, а цео изборни процес надгледаће 60.000 посматрача.
У Сарајеву, главну битку за место бошњачког члана Председништва воде Бакир Изетбеговић, лидер СДА, и Фахрудин Радончић, досадашњи министар безбедности. С великом пажњом прати се и како ће проћи Социјалдемократска партија Златка Лагумџије.
Општи избори Босну и Херцеговину коштају око 4,5 милиона евра. Први прелиминарни резултати очекују се вечерас у поноћ, а коначни најкасније до 11. новембра.