Осмаци полажу малу матуру

Prijemni
Свршени осмаци у оквиру мале матуре данас полажу тест из српског, односно матерњег језика, а сутра из математике. У директном преносу на Првом програму РТС-а и Првом програму Радио Београда, министар просвете Жарко Обрадовић извукао комбинацију питања под редним бројем један.Пријемни испит за средње школе за све свршене ученике осмог разреда почињу данас полагањем теста из српског, односно матерњег језика, а у уторак из математике. У директном преносу на Првом програму РТС-а и Првом програму Радио Београда, министар просвете Жарко Обрадовић извукао је комбинацију питања под редним бројем један.За 70.385 ученика осмог разреда који у јуну уписују средњу школу има довољно места. Више од 70.000 ученика осмог разреда конкурисаће за једно од 79.839 места у средњим школама.
У гимназијама има места за 22 одсто осмака, у четворогодишњим стручним школама 59 одсто, школама трећег степена 16 одсто, а у уметничким школама два одсто места.
Мала матура биће најтежа до сада, јер ће 75 одсто задатака бити непознато и 25 одсто са измењеним редоследом одговора, или бројевима у односу на задатке из збирке.
Календаром уписних активности предвиђено је да ће коначни резултати завршних испита бити познати до 25. јуна.
Распоред ученика по школама, смеровима гимназија и образовним профилима, као и упис у првом кругу планирани су за 7, 8. и 9. јул, док ће други уписни круг бити завршен 12. јула.
Приликом уписа у гимназије и средње стручне школе, редослед кандидата утврђује се на основу успеха на завршном испиту, са кога се може понети максималних 40 бодова, општег успеха од 6. до 8. разреда и резултата на такмичењима током осмог разреда.
Успех у претходном школовању, како је навео, доноси максималних 60 бодова, при чему ће ђаци и ове године попуњавати листу од 20 жеља.