Пад динара, психологија или економија

Kurs-v-t
Курс динара најнижи од почетка године, а могао би да настави да слаби, уколико Влада убрзо не донесе пакет економских мера, упозоравају стручњаци. Ефекат за сада ублажава Народна банка продајом девиза, али је чињеница да то не може дуго чинити.Уколико Влада убрзо не донесе пакет економских мера, стручњаци упозоравају да би динар могао да настави да слаби. Од прошле недеље домаћа валута је у паду, тако да ће сутра за један евро бити потребно 113 динара и 45 пара. То је најнижа вредност динара од почетка године. Како би спречила његов даљи пад, Народна банка је интервенисала продајом евра.Није само време тмурно, већ и расположење оних који купују евро, јер га плаћају два динара више него пре недељу дана, 114 динара.
Слабљење динара је, кажу стручњаци, изазвано психолошки и још је један доказ како је капитал плашљива зверка и како реагује на сваку информацију, а посебно негативне које слушамо ових дана у вези са минусом у каси и могућим смањењем кредитног рејтинга.
Професор Економског факултета у Београду Ђорђе Ђукић каже да је тржиште врло нервозно и да Влада и централна банка треба да знају да свака вест коју објаве значи да неко у свету својим клијентима или даје налог да излазе из динара или да купују и даље државне хартије од вредности.
Банкари потврђују да су инвеститори који су куповали државне хартије од вредности сада уздржани и да оваква ситуација може и да се погорша.
Соња Миладиновски из Сосијете женерал банке каже да садашња ситуација може да изазове опрез код потенцијалних улагача, њихово одлагање улагања или чак делимично излажњење из постојећих доспелих улагања.
Према њеним речима, све то за сада има краткотрајни ефекат.
Ефекат за сада ублажава Народна банка тако што продајом девиза спречава даље слабљење динара, али је чињеница да то не може дуго чинити.
Председник Савета гувернера НБС Небојша Савић не очекује неке драматичне промене, али, како каже, у сваком случају тржиште и они који улажу на том тржишти послали су јасну поруку, да је потребно да што пре уђемо у реформе.
„Ја верујем да је свест у земљи у потпуности оријентисана ка томе, да кључна економска питања долазе на ред и да их што пре треба решити“, оцењује Савић.
Максимална вредност евра била је летос, када је премашио 119 динара. Од тада се стабилизовало на око 111 динара, са дневним променама од око двадесет пара.