Пад цена за 0,9 одсто

Pijaca-t
Ниже цене јулу за 0,9 одсто у односу на претходни месец не значе да боље живимо. Јефтинији углавном сезонски производи, највише свеже поврће. Инфлација ће од октобра, тврде у Народној банци Србије, бити у планираним оквирима.У Народној банци Србије тврде да ће инфлација у наредном периоду наставити да пада и да ће се у октобру вратити у планирани оквир од око пет одсто.
У јулу су највише појефтинили храна и безалкохолна пића – 4,2 одсто.
„Морамо да будемо свесни да је у јулу дошло до снижења цена неких основних сезонских производа, највише свежег поврћа, то су најзначајнији производи који учествују и у нашој потрошњи – краставац, боранија, парадајз, паприка, шаргарепа, кромпир, чије су цене због сезоне и због достизања пуне сезоне на нашем подручју ниже чак и до 50 одсто“, каже Татјана Станојевић Миладиновић из Републичког завода за статистику.
Прошлог месеца могло је да се уштеди и на гардероби – у просеку четири посто. Ипак, аранжмани за летовања, очекивано, били су скупљи него у јуну. Поскупеле су и цигарете, алкохолна пића. Трговци се надају да ценовнике неће мењати у наредном периоду.
Душан Лазић из Вишњица дућана каже да још увек нису добили ценовнике за месец август.
„Услед пада куповне моћи потрошача и годишњих одмора, пазар је опао чак око 30 одсто, ми не можемо ништа да учинимо што се тиче цена, добављачи нам диктирају цене које ми нудимо“, каже Лазић.
Генерални директор Концерна „Бамби“ из Пожаревца Мирослав Милетић каже да, имајући у виду да су цене инпута стабилне, ваља очекивати да ће и цене готових производа бити бар на овом нивоу ако не и ниже.
„Наши потрошачи имају изузетно ниску куповну моћ у односу и на ближе и на даље окружење и то су фактори на основу којих ми дефинишемо нашу политику цена готових производа“, каже Милетић.
Инфлација ће од октобра, тврде у Централној банци, бити у планираним оквирима.
Члан Савета гувернера НБС Иван Николић каже да подизање цене електричне енергије неће ни у ком случају променити тренд пада међугодишње инфлације.
„Већ наредног месеца очекујемо да она буде испод осам одсто, у септембру испод шест одсто, да би од октобра зашла у предвиђени коридор НБС“, каже Николић.
Иако већини грађана тако не изгледа, цене у Србији су стабилне, тврде стурчњаци и објашњавају да су основни разлози за то стабилан курс динара и цена нафте на светском тржишту и добра пољопривредна година.