Парламентарни избори у Бугарској

izbori-t
Грађани Бугарске данас гласају на парламентарним изборима. Истраживања показују да ниједна од две највеће партије – ГЕРБ и Социјалистичка партија, неће бити у прилици да освоји већину гласова и самостално формира владу.Бугарска влада била је приморана да у фебруару поднесе оставку после масовних протеста грађана незадовољних због корупције, растуће незапослености и високих рачуна за струју.
Истраживање агенције „Сова Харис“, показују да ГЕРБ, бившег премијера Бојка Борисова, води незнатно у односу на Социјалистичку партију.
Резултати говоре да ГЕРБ – Грађани за европски развој Бугарске, подржава 20,9 одсто грађана, а да су, у односу на последње истраживање, социјалисти смањили разлику и сада уживају подршку од 20.4 одсто грађана.
Ниједна партија, према тој анкети, неће моћи да освоји већину гласова, а изгледи да би бугарска левица и десница могле да се договоре око формирања коалиционе владе су веома мали.
Аналитичари у Бугарској сматрају да би са оваквом поделом снага, владу могле да формирају најмање три партије.
У најсиромашнијој чланици Европске уније расте бојазан да ће земља после избора ући у нови период нестабилности који ће додатно уздрмати економију.
ГЕРБ обећава да ће наставити са мерама штедње, које су, уз корупцију, биле главни узрок изласка Бугара на улице.
Социјалистичка партија је, са друге стране, обећала стварање 250.000 нових радних места, обарање стопе незапослености и смањивање пореза за запослене са мањим примањима.
ГЕРБ се противи стварању било какве коалиције, док су социјалисти у прошлости сарађивали са мањим партијама, попут партије етничких Турака – МРФ.