Парламентарни избори у Немачкој

izbori-nemacka-t
Преко 60 милиона Немаца бира своје представнике за Бундестаг. Последња испитивања јавног мњења предвиђају тесну победу владајућег конзервативно-либералног савеза канцеларке Ангеле Меркел.Међу бирачима је и 5,8 милиона досељеника, од чега пола милиона оних који гласају први пут.
На изборима наступају 34 странке, а грађани од 4.451 кандидата треба да изаберу 598 посланика Бундестага.
Предизборна кампања почела је убедљивом предношћу странака владајуће коалиције коју чине Хришћанско-демократска унија (ЦДУ) канцеларке Ангеле Меркел, баварска Хришћанско-социјална унија (ЦСУ) и либерала (ФДП).
Ипак, последња испитивања јавног мњења пред гласање предвиђају или пат позицију владајућих и опозиционих странака или у најбољем случају предност од једног процента за сада владајући конзервативно-либерални савез.
Али, ни пораз садашње коалиције не би значио победу опозиције. СПД и зелени, који желе да, као и после избора 1998. и 2002. године поново заједно владају, немају довољно гласова. Обе странке су се изјасниле и против коалиције са трећом опозиционом странком, левицом, те скоро да и нема шанси да Немачка добије владу лево од центра.
ЦДУ и ФДП, према анкетама, немају комотну већину за ново издање коалиције. Она ће постати сасвим немогућа уколико у Бундестаг уђе партија противника евра, Алтернатива за Немачку (АФД), са којом ни ЦДУ ни ФДП не желе у коалицију. Њој анкете дају између четири и пет одсто гласова, што је изборни праг за улазак у савезни и покрајинске парламенте.
У том случају, једина могућност остаје за све партије неомиљена „велика коалиција“. Она је постојала од 1966. до 1969. године када је канцелар био Курт Георг Кизингер и између 2005. и 2009. године у првом мандату канцеларке Меркел.
Сложен изборни систем
У Немачкој постоји „персонализовани пропорционални изборни систем“ који је сложена комбинација већинског и пропорционалног система.
Сваки бирач има два гласа – „првим гласом“ бира непосредно кандидата у изборном округу, а мандат у Бундестагу добија онај ко има просту већину гласова, независно од тога у којој је странци.
„Другим гласом“ грађани одлучују о посланицима који ће преко покрајинске страначке листе ући у Бундестаг.
Прве поуздане прогнозе биће познате већ у 18 часова када се и затварају бирачка места.